Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Абрамович – милиардер на ръба

Зад космическото богатство винаги лежи една история, толкова невероятна, че звучи като холивудски филм. Филм, в който Абрамович играе една от главните роли… и е най-високоплатеният актьор.Често свързваме богатството с измама. Мислим, представяме си, градим образи на хора, които броят пачките си в някое мазе, които преди това са откраднали или получили с измама.Е, да понякога наистина е така – лъжата и хитростта дават повече доходи, отколкото труда и упоритостта. Но именно това е интересното в света на бизнеса – трябва да намериш онази съвкупност от „инструменти”, които да ти дадат максимален резултат с минимални усилия и то възможно най-скоро, а най-важното е да се измъкнеш чист. Това е истината, колкото и да я ненавиждаме.

Историята на един от най-коментираните богаташи в света е като криминален сериал. Въпреки че сюжетът на филма е положителен, все още не сме сигурни за края – всичко е възможно.В началото на кариерата си на „милиардер” Роман печели състояние от контрабанда на забранените в неговото време западноевропейски стоки. Предприемчивостта и ловкостта му помагат да вложи „мръсните” пари в чисти на пръв поглед фирми. Така се ражда явлението „Абрамович”.

Абрамович е девети по богатство в Русия и на 53-то място в света, според класацията на Форбс за 2011, като богатството му се оценява на 13.4 милиарда долара.Абрамович е роден в руско еврейско семейство, но е отгледан от чичовците си, като живее първо в Укта, а след това в Москва. Посещава държавно училище и е среден по успех ученик. Информацията за неговото университетско образование е противоречива. Едни казват, че е завършил Техническия университет в Укта, други – Държавния университет за петрол и газ в Москва. В същото време и двата университета отричат Абрамович да е бил техен студент.

Започва мултимилиардерския си бизнес, докато служи в армията, където продава краден бензин на офицерите от своето поделение. След кратък престой в Съветската армия, се жени за първата си жена, Олга. Първоначално работи като уличен продавач, а след това като техник в местната фабрика. Сватбен подарък от 2 000 рубли от родителите на съпругата му са инвестирани от Абрамович в контрабанда на стоки в района на Москва през декември 1987. Абрамович скоро удвоява и утроява инвестицията си.Не след дълго натрупва капитал и започва да прави пластмасови играчки както и части за автомобили.През 1988 г., по време на Перестройката, се отварят доста възможности за предприемачите в Съветския съюз, а на Абрамович е даден шанса да легализира подземния си бизнес. Той и Олга основават фирма за направата на кукли.

„Тази фирма ни донесе мигновен успех“, казва Олга. Благодарение на проницателността си, за няколко години състоянието на Роман нараства с космически темпове, заради разнообразните бизнеси, с които се заниммава, вариращи от нефтени конгломерати до ферми за свине. Абрамович основава и закрива около 20 фирми през 90-те години в различни стопански области.През 1992 г. богаташът е арестуван и изпратен в затвора, заради кражба на държавна собственост. Престъплението се състояло в следното – Авекс Коми изпратили влак с 55 цистерни дизелово гориво на стойност 3.8 милиона рубли от петролната рафинерия в Укта. Абрамович посрещнал влака в Москва и пренасочил товара към Калининград, но горивото пристигнало в Рига. Абрамович си сътрудничил с разследването и обвиненията били свалени след като рафинерията била обезщетена от купувача на дизела, латвийско-американски концерн.

През 1995, Абрамович и Борис Березовски, съдружник на президента Елцин, взимат контролния пакет акции на голяма петролна компания – Сибнефт. Сделката била приватизационна, като двамата съдружници платили по 100 милиона долара, въпреки че пазарната цена била 150 милиона, като много скоро нараснала на милиарди.Бързо нарастващата стойност на компанията, води до предположенията, че реалната стойност е била милиарди долари. Абрамович по-късно в съда признава, че е платил подкупи за милиони на представители на правителството, за да придобие активите.

Гардиън описва кариерата на Абрамович по следния начин:„До 1996 г., на 30-годишна възраст, Абрамович е доста обвързан с политиката, като е близък на президента Борис Елцин и се мести в апартамента му в Кремъл по покана на семейството му. През 1999 г. Абрамович е избран за губернатор на отдалечената руска област Чукотка и оттогава е изхарчил 112 милиона паунда (132 милиона евро) за благотворителност, за да възстанови бедния регион.“Заедно с Березовски, Абрамович основава офшорната компания Гибралтар – регистрират Руником ООД и пет западноевропейски дъщерни дружества. През август 1995, Сибнефт е създадена с президентски декрет на Борис Елцин.

Абрамович е губернатор на Чукотка от 2000 до 2008 година. Смята се, че е изхарчил над 1.3 милиарда долара лични средства за развитието на региона, който в момента е с най-високата раждаемост в Русия. По време на управлението на Абрамович, стандартът на живот се повишава, училищата и къщите се ремонтират , а и нови инвеститори били привлечени към региона.В периода 2000-2006 г. средната заплата в Чукотка се увеличава от 165 долара на месец през 2000г. до 826 долара през 2006 г. Оценено е, че преките инвестиции се равняват на 2.5 милиарда долара, като се използват за възстановяването на жилища и училища, болници и инфраструктура, а повечето от парите са дошли от джоба на милиардера и от неговите фондации „Полюс на надеждата” и „Територия”.

Репортерът на Би Би Си Джон Суини попитал руски издател „По-властен ли е господин Абрамович от гангстерите?” , руснакът направил пауза, след това се усмихнал и казал: „Само Бог знае”.Разследване в Швейцария свързва Роман Абрамович с многобройни руски политици, индустриалци и банкери, като ги обвинява, че са присвоили 4.8 милиарда долара от Международния валутен фонд. Одит, спонсориран от фонда, констатира, че няма такава злоупотреба.

Според Форбс богатството на Абрамович е нараснало от 11.2 милиарда долара през 2010 г. на 13.4 милиарда в началото на 2011 г., като това го нарежда на 53-то място по богатство в света. Смята се, че той е вторият по богатство в Обединеното кралство.През май 2011 г. състоянието му се оценяваше на 16,4 милиарда долара.През юни 2003 г. Абрамович става собственик на футболен клуб „Челси”. Отборът завършва първия си сезон с новия собственик на второ място в Шампионската лига. Следващият сезон отборът на Абрамович е шампион.

Абрамович е един от най-добре защитените бизнесмени в света, защото има „частна армия” от 40 охранители.Руският милиардер притежава яхти, коли и частен самолет за милиони. Освен това, като ценител на красивото инвестира в изобразително изкуство. През май 2008 г. Абрамович е най-големият купувач на аукционен търг. Купува „Триптих” на Франсиз Бейкън за 61.4 милиона евро, което е рекордно висока цена за модерно произведение на изкуството.

Последната инвестиция на руския олигарх е на Острова. Само преди дни Абрамович купи лондонския нощен клуб „Under The Bridge“. Идеята му е да превърне заведението в най-елитния музикален клуб на Великобритания.Независимо от не толкова „светлите” пътища, чрез които Роман печели състоянието си, трябва да признаем, че е помогнал на хората от своята област за се оттласнат от блатото на бедността и мизерията.Филмът „Абрамович” се е гледал от по-голямата част от населението на Земята, но малцина са имали честта или нещастието да играят в него. Можем само да цъкаме с език на такава биография и да се надяваме, че може да ни сполети нов „преход”, от който да извлечем състояние, както е направил Абрамович.

expert.bg