Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Десетте най-неподходящи неща за вашето CV

В проучване от 2010 г. 28% от висшите мениджъри казват, че търсещите работа най-често грешат в CV-то си. В какво точно може да се допусне грешка и как да преминем това първо изпитание в търсене на работа? Представяме ви 10 грешки, които можете да избегнете:

1. Излишни подробности за живота си.

Има малко лични подробности, които бихте могли да включите в едно CV. В него ясно трябва да присъстват личните ви данни: пълното име и информация за контакт, включително имейл, телефонен номер и адрес и толкова. Ако бъдещият работодател иска да знае повече от минимума- той ще ви попита по време на интервюто или ще направи проучване за вас.

2. Професионалните си отговорности като вестникарче, когато сте бил на 16.

Не включвайте информация, която няма общо с целите ви- тя разсейва четящия и му пречи да запомни това, върху което вие искате да акцентирате. Не пишете за страничните си занимания отпреди много години, ако те нямат пряко отношение към търсената работа. Ако сте току-що завършил студент- включете някои подробности за семинари и инициативи от студентските си години, в които сте участвали. Но не прекалявайте.

3. Свидетелството си за съдимост.

В CV-то няма място за категория „Осъждан/Неосъждан“, освен ако не кандидатствате за специфична професия. Мениджърите понякога се изненадват от включване и на това поле в автобиографията. А и е крайно неловко, защото в последствие могат да бъдат обвинени в дискриминация.

4. Очаквания за заплата.

Повечето кандидати за работа се чувстват неловко да обсъждат исканата заплата, защото тя може да се окаже твърд висока или ниска. Освен ако работодателят не е посочил специално, че желае да получи такава информация, не я включвайте в CV-то. Заплатата подлежи на обсъждане по време на интервюто и обикновено- не на първото.Ако все пак има такова изискване- не посочвайте една сума, а посочете минимум-максимум, просто за да покажете, че сте склонни на преговори.

5. Лъжи.

Не бъркайте „разкрасяването“ на истината с откровената лъжа. Най-често хората допускат такава грешки с периодите на предишната си работа, с името на работодателя и изобщо в ситуации, в които се опитват да замажат било липса на опит, било служебен гаф. Независимо от малкия шанс да ви уличат в лъжа, винаги трябва да се представяте във възможно най-акуратен вид.

6. Чувствителна информация.

Всяка фирма има тайни „от кухнята“, които не желае да бъдат разгласявани. Това, че имате вътрешна информация, свързана с вашата предишна позиция, може да ви кара да се чувствате специален, но не трябва по никакъв начин да присъства в CV-то ви. Не споменавайте имена на клиенти, дори да имате лична заслуга за привличането им, финансови аспекти на работата и неща, които не са за пред очите на всички.

7. Това, че сте били уволнен.

Важно правило в CV-то е, че в него всичко трябва да изглежда в положителна светлина. Не включвайте информация, която ще ви представи негативно, като „уволнен“ или „малко“. На интервюто, когато ви попитат защо сте напуснали предишната си работа, можете тактично да обясните за какво става дума. Тогава ще имате предимството на личния контакт и възможността да развиете мисълта си по-подробно, отколкото в едно изречение в автобиографията.

8. Прехвалвате се.

Вашата цел е да се продадете, а не да се свръх-продадете. Възможно е да пресилите значението си в предишната ви работа, изреждайки дълъг списък служебни отговорности и да разколебаете евентуалния си бъдещ работодател, който ще реши, че лъжете. Целта на изброяването на отговорностите ви е просто да даде представа с какво сте се занимавали- така че избягвайте драматизма.

9. Пишете препоръките си.

Споменаването в CV на това, че имате препоръки от предишните си работодатели все повече излиза от мода. По време на интервюто ги носете, така че когато ви попитат за тях- да можете да ги покажете. Ако намерите подходяща форма- пишете за тях в мотивационното си писмо, не в автобиографията.

10. ТМИ.

Твърде много информация! Представете си мениджърът, който трябва да прочете CV-то ви бързащ, уморен и вероятно- не особено склонен да се задълбочи в биографията ви. Твърде дългото CV рискува никога да не бъде прочетено, затова представете си какво трябва да научи този човек за вас, в отделените ви 2-3 минути.

profit.bg