Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Най-често срещаните финансови грешки

Живеем в материален свят. Когато става въпрос за разходи, хората правят грешки, които после им донасят сериозни финансови затруднения. От Investopedia.com са подбрали някои от най-често срещаните финансови грешки, които по възможност трябва да се избягват. Ето ги и тях:

Грешка номер 1: Прекомерни/лекомислени разходи

Големи състояния често се губят с малки разходи. Може да не изглежда нещо голямо, но скъпото капучино, кутията цигари, вечерята на ресторант и филмът под наем се трупат. Ако харчите по 25 лева седмично, за да се храните навън, това означава 1 300 лева на година, които биха могли да се използват за допълнителна вноска по ипотечния заем или по лизинга на колата. Ако имате финансови трудности, всеки лев е от значение.

Грешка номер 2: Безкрайни плащания

Задайте си въпроса дали наистина имате нужда от неща, за които постоянно плащате всеки месец, година след година. Неща като кабелна телевизия, видео игри, няколко мобилни телефона, заради които плащате непрекъснато, но в крайна сметка не притежавате нищо. Когато парите не достигат, изграждането на по-скромен начин на живот може да помогне на спестяванията ви и на преодоляването на финансовите трудности.

Грешка номер 3: Живот назаем

Използването на кредитни карти за закупуването на основни неща се е превърнало в нещо нормално. Дори обаче все повече хора да са склонни да плащат двуцифрени лихви за бензин, продукти от магазина и редица други неща, които отдавна вече са били употребени преди сметката да е платена напълно, не бъдете един от тях. Лихвите по кредитните карти оскъпяват значително нещата, за които се плаща с тях.

Грешка номер 4: Купуването на нова кола

Много нови коли се продават всяка година, въпреки че малко хора могат да си позволят да платят в брой за нова кола. Невъзможността на човек да плати в брой за нова кола означава, че той няма възможност да си я позволи. В крайна сметка, да можеш да си позволиш вноската по колата не е същото, като да можеш да си позволиш колата. Още повече, че ако вземе заем, за да си купи кула, потребителят плаща лихва върху обезценяващ се актив, което увеличава разликата между стойността на колата и платената за нея цена.

Ако имате нужда да си купите кола и/или вземете заем, за да го направите, си купете такава, която е по-икономична и разходите за застраховка и поддръжка са по-малки. Колите са скъпи. Ако си купите по-скъп автомобил, отколкото можете да си позволите харчите пари, които бихте могли да спестите или да използвате, за да погасите задължения.

Грешка номер 5: Купуването на прекалено голямо жилище

Когато става въпрос за закупуването на жилище, по-големият дом не е задължително да е по-добър. Освен ако нямате голямо семейство, избирането на голям дом ще означава единствено повече разходи за данъци, поддръжка и комунални сметки. Наистина ли искате да отворите толкова голяма, дългосрочна дупка в месечния си бюджет?

Грешка номер 6: Да живеете от заплата до заплата

През 2007 г., нивото на спестяванията на домакинствата в САЩ, например, пада под 1%, но в други страни е били значително по-високо. Например, в Холандия, Италия, Норвегия, Германия и Франция нивото е било средно 10% или по-високо, според данни на ОИСР. Възможно е човек да има висок стандарт на живот без да го финансира със задължения. В някои страни в Азия нивото на спестяванията стига 30%.

Общият резултат от прекомерните разходи поставя хората в рисковано положение, при което имат нужда от всеки лев, който изкарват и пропускането на една единствена заплата би било катастрофално. Това не е положението, в което бихте искали да изпаднете се разрази икономическата рецесия. Ако това нещо се случи, бихте имали много малко възможности. Всеки може да избира как да живее, така че спестяванията просто трябва да са ви приоритет.За да се предпазите от опасностите на прекомерните разходи, започнете да следите малките си разходи, които се трупат бързо, след това преминете към следенето на големите. Помислете внимателно преди да добавяте нови задължения към тези, които вече имате и поменете, че да си позволите плащане на вноската по нещо не е същото като да можете да си позволите цялата покупка. Накрая, превърнете в приоритет спестяването на част от това, което изкарвате всеки месец.

profit.bg