Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

2/3 от съседите режат топлото на блока

Парното на целия блок може да се спре само с решение на общото събрание, при което 2/3 от съседите са гласували „за”. Това разписаха вчера депутатите, като приеха окончателните промените в Закона за управление на етажната собственост. Освен за топлоподаването същият брой собственици в кооперацията ще решават и за прекъсване на газоснабдяването. С промените се защитава интересът на повечето обитатели на етажната собственост, тъй като до момента с решение на половината от съседите, останалите можеше да останат на студено.

Други поправки в закона пък целят по-голямо усвояване на средствата по еврофондовете, предвидени за саниране на блоковете. Това ще стане с намаляване на броя на хората в блока, които ще вземат решение за формиране на сдружение на етажна собственост, което е единственият път за получаване на целевите средства. Досега се изискваше пълно съгласие на всички съседи и резултатът беше, че има регистрирани едва 7 такива сдружения от общо около 100 000 кооперации. С промените обаче решение за това могат да вземат 67% от живеещите в блока. При саниране обаче те ще поемат финансовата тежест и на тези, които са отказали да влязат в сдружението.

С измененията се създава възможност да се наеме външно лице за домоуправител, когато никой в блока не поиска да поеме този ангажимент. Това ще става срещу заплащане и с подписване на договор. Не беше прието обаче предложението на Николай Пехливанов от „Атака” за поставяне на специални изисквания към представителите на новата професия. „Така може всеки необразован и дори престъпник да тръгне да изкарва пари от управление на чужди блокове”, поясни той. Според Пехливанов основният проблем бил, че тези хора ще имат достъп до личните данни на всички живеещи в кооперацията.

Депутатите поставиха и долна граница за входната такса, която се събира. Сумата трябва да бъде поне 1% от минималната работна заплата, или 2,40 лв. за всеки собственик. Парите обаче ще се увеличат на 2,70 лв., след като се вдигнат и минималните доходи в страната от септември.Неизрядните платци пък ще останат с право на глас в общото събрание, след като предложението срещу немарливите съседи на Николай Пехливанов беше отхвърлено.С други поправки пък се разхлабва режимът за регистрация на домашните любимци в домовата книга. Досега се предвиждаше всяко животно вкъщи да се вписва в нея. Сега обаче ще се отбелязват само тези, които се разхождат навън. Собствениците на кучета обаче вече ще са задължени да вписват и номера на ветеринарния му паспорт в домовата книга.

Monitor.bg