Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Защо гръцкият и румънският бизнес избраха България

Все повече и повече гръцки и румънски компании се регистрират в България, една от трите страни-членки на ЕС с най-ниски корпоративни данъци в Европейския съюз, съобщава EurActiv.Над 272 румънски компании са регистрирани в България и подават там данъчните си декларации.През 2006 г., една година преди присъединяването на Румъния и България в ЕС, само 33 румънски фирми са били регистрирани в България.

Ниската корпоративна данъчна ставка от 10% очевидно насърчава тази тенденция, като нейната тежест в Румъния достига 16%.Броят на гръцките компании, регистрирани в България се покачва още по-бързо. През миналата година 2 072 гръцки фирми са подали данъчни декларации в България. Ставката на корпоративния данък в Гърция е 25%.

Повече от една трета от румънските компании, регистрирани в България са със седалище в Русе, на 70 км от румънската столица Букурещ. Друга една трета са регистрирани в София.Според румънската данъчна служба, фактът, че много фирми са решили да преместят седалището си в България се дължи не само на ниските данъчни ставки, но също така и на облекчените процедури за стартиране на бизнес.

Друг фактор, привличащ бизнеса в България е макроикономическата стабилности и това, че националната валута е с фиксиран към еврото курс. Във време на промени, когато нивата на риск, особено заради кризата в Гърция, са високи, стабилността на банковата система, фискалната и данъчната политики се превръщат в конкурентни предимства.Освен това в България заплатите и наемите са по-ниски, което води до по-малки разходи за инвеститорите.Според министъра на финансите Симеон Дянков обаче страната скоро ще се прости с това си конкурентно предимство. Той очаква равнището на доходите в България да надхвърли това в Румъния през следващите две години.

darikfinance.bg