Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Италия поиска ареста на двама варненци, задържани при операция „шок“

На основания Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от съдия-следовател при съда в Трани, Италия, днес Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Георги Митев (29год.) и за Галин Великов (36год.). Според ЕЗА двамата са част от престъпна група, действала на територията на няколко европейски държави, която се занимавала с поставяне на скимиращи устройства, с точене на информация от платежни инструменти, със създаването на фалшиви карти и с незаконно теглене на пари от чужди сметки.

Митев, който е управител на заведение за хранене във Варна е сочен за участник, заемал IV-то ниво в йерархията на групата. Според италианските власти той се е занимавал с поставянето на скимиращите устройства върху банкомати, които „точили“ информацията от чужди банкови карти. Информацията била клонирана върху други пластики, с които по-късно били теглени парите от чужди банкови сметки. Тази група е действала от юни 2008 година до момента на задържането на разследваните лица на територията на Италия, България, Испания, Франция и др. страни. В европейския документ се сочи, че са били монтирани безброй скимиращи устройства, а в последствие десетки сметки са били „източвани“. Според адвоката на Митев, още през 2008 – 2009 година варненецът е бил разследван и осъден от съд в Милано за такава дейност. Съдът във Варна обаче не се занимава с въпросите по съществото на ЕЗА.          Вторият варненец, разследван от италианските власти Галин Великов твърди, че не е пребивавал в посочените държави. В ЕЗА обаче се сочи, че Великов е заемал II – ро ниво в структурата на престъпната организация, като е координирал и подпомагал действията на „изпълнителите“ от по-ниските нива. Според италианските власти, освен в посочените европейски държави, Галин е „действал“ и на територията на Южна Африка.

Днес ВОС се съобрази с обстоятелството, че ЕЗА съдържа всички атрибути, посочени в ЗЕЕЗА и е издадена на 27 юни тази година от компетентните власти в Италия. Те настояват за задържането и предаването на българите, за да бъдат разследвани  и евентуално изправени пред италиански съд за извършената престъпна дейност. Италианските власти дават и гаранции, че ако бъдат осъдени в Италия, българите може да търпят наказанията си в родината.   След като определи най-тежките мерки за процесуална принуда за Георги Митев и Галин Великов, съдът им даде възможност да обжалват днешните определения пред Варненския апелативен съд на 12 юли от 10,00 часа. През следващите 7 дни ВОС ще насрочи други съдебни заседания, в които ще разгледа по същество исканията на Италия за екстрадицията на двамата варненци.

http://www.barometar.net/