Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

МЗХ: Повишава се цената на брашното, олиото и захарта

През седмицата 29 юни – 6 юли средната цена на едро, на рафинирано слънчогледово олио за страната бележи незначително повишение с 0,02 лв./литър, съобщиха от МЗХ.По области, цените на едро варират от 2,47 лв./литър (Пазарджик) до 2,95 лв./литър (Пловдив). В девет области се наблюдава възходящ тренд на цените, като най-съществен е в Добрич (0,22 лв./литър) и Пловдив (0,19 лв./литър). Лек спад при цените на борсите има в три области – Кърджали (0,04 лв./литър), Силистра (0,05 лв./литър) и Хасково (0,03 лв./литър). Средно за страната, цените на рафинираното олио в големите супермаркети са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа. За трета поредна седмица, разликата между цените в ГТВ и малките магазини е най–голяма в Добрич (0,36 лв./литър).

През наблюдавания период цените на едро на замразеното пилешко месо, средно за страната, бележат намаление с 1,6% спрямо предходната седмица. Най-голямо е намалението, регистрирано в Ямбол – 9,7%. Незначително увеличение на цената на едро се наблюдава в три области – Бургас (0,3%), Разград (0,4%) и Ловеч (0,5%). Диапазонът, в който се движат цените на едро в различните области е от 2,91 лв./кг (Монтана) до 4,47 лв./кг (Разград). През седмицата цените на едро на охладеното пилешко месо в страната се движат в диапазона от 3,80 лв./кг до 4,65 лв./кг, като в по-голяма част от областите те запазват нивата си от предходната седмица. В четири областни центрове се отчита поскъпване от 0,1 до 1,3%, най-значително в Шумен (0,06 лв./кг). Средната цена на дребно на охладеното пилешко месо (4,95 лв./кг) в големите търговски вериги (ГТВ) е по-висока с 0,03 лв./кг от предходната седмица. По области, цените варират от 4,45 лв./кг (Шумен) до 5,49 лв./кг (Бургас). В шест области охладеното пилешко поскъпва от 2,3% (Сливен и Ямбол) до 11% (Бургас). Само във Варна и Шумен е налице намаление на цената, съответно с 5,9 и 2,2%.

През изминалата седмица се регистрира незначително повишение на средната цена на едро за страната на бяла кристална захар – с 0,5% или 0,01 лв./кг. По области, търговията на едро със захар се движи в ценовите граници от 2,05 лв./кг до 2,39 лв./кг., като най-ниски стойности са отчетени в Добрич, а най-високи отново във Враца. В седем области търговията на едро със захар през седмицата е на по-високи ценови нива спрямо предходния период. Най-съществено поскъпването е в Пловдив – с 0,09 лв./кг, Монтана и Разград – с 0,07 лв./кг. В същото време, бялата захар се предлага на по-ниски цени в областите: Ямбол (2,8%), Силистра и Стара Загора (1,8%), Благоевград (0,9%) и София (0,4%). За поредна седмица, в преобладаващата част от областите цената на дребно в малките магазини е на по-ниски нива, спрямо големите супермаркети. Най-голяма разлика при цените в различните търговски обекти е регистрирана в Добрич – 0,20 лв./кг.

През изтеклата седмица цените на едро на цяло агне в страната се движат в диапазона от 10,75 лв./кг до 13,98 лв./кг, съответно в Кърджали и Русе. В повечето областни центрове на страната цените на едро остават на нивата си от предходния период. Увеличение се отчита само в две области – Шумен (15,7%) и Варна (5,1%). Единствено в Русе цялото агне се предлага с 2% по-евтино. В сравнение с предходната седмица, в почти всички области, за които е налична информация, цената на едро на агнешкия бут остава без изменение. Единствено в Стара Загора агнешкият бут се предлага с 1,9% по-евтино. И през тази седмица най-ниска цена е регистрирана в Кърджали – 11,50 лв./кг, а най-висока – във Велико Търново и Ловеч – 14,00 лв./кг. Няма регистрирани колебания на цените на едро и дребно на агнешката плешка и във всички области на страната те остават на нивата от предходната седмица. Единствено в магазинната мрежа във Варна е отчетено поскъпване – 0,85 лв./кг. Средната цена на дребно на агнешката плешка в малките търговски обекти е по-висока от тази в големите хранителни вериги с 2,1% (или с 0,27 лв./кг).

През последната седмица, цените на едро на брашно тип „500“, средно за страната, бележат повишение спрямо предходната седмица с 1%. По области, цените на едро отново са в границите от 0,84 лв./кг (Враца) до 1,14 лв./кг (София). В по-голяма част от областните центрове се наблюдават колебания в цените, като отклоненията са в широкия диапазон от – 15% до +11,1%. Най-чувствителен е спадът в Смолян (15%) и в Благоевград (4,5%). В останалите области, където е регистрирано понижение на цените то е незначително (от – 1,1% до – 2,1%). По-високи цени на брашното на едро се отчитат в седем областни центрове. Поскъпването на продукта е по-съществено в Бургас и Хасково, съответно с 8,9% и 8,8%. Може да се каже, че през изминалата седмица, за разлика от цените на едро, при тези на дребно липсва движение. Най-голям е маржът между цената на едро и на дребно в големите супермаркети във Враца – 0,35 лв./кг. Сравнително големи разлики между тези цени има и в областите Плевен, Пазарджик и Велико Търново. Най-малко е отклонението отново в София – 0,05 лв./кг.

Цените на едро на яйца размер М (цени на едро за размер L не са наблюдавани) са в диапазона от 0,12 лв./бр. до 0,25 лв./бр., съответно във Враца и Варна. Единствено в Благоевград се регистрира намаление на цените на едро (с 0,01 лв./бр.) Повишение на цените се наблюдава в шест области. В повечето райони на страната, в големите супермаркети предлагането на яйца и от двата размера е на по-високи цени от тези в по-малките търговски обекти, като разликите достигат до 0,13 лв./бр. в Разград и Русе. Маржът между цените на едро и на дребно за яйца, размер М е в рамките на 0,01 до 0,14 лв./бр., като най-значително отклонението отново е в Разград.

news.bgnes.com