Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Smart Wars – войната на смартфоните

Apple срещу Nokia, Microsoft срещу Motorola, Motorola срещу Apple – многобройните патентни спорове, които се разглеждат в момента в щатските съдилища, много ясно подчертават значимата роля, която патентите играят за бранша на мобилните комуникации. Който иска да произвежда мобилни телефони, ще трябва да плаща доста – само за основните функции на GSM/3G се плащат лицензи за няколкостотин патента, пише технологичният блог c’t magazin. Запознати твърдят, че те могат да бъдат до 3000. С все по-обширното предлагане на функционалности производителите ще трябва да обръщат внимание и на нови и нови патенти.

По правило тези неща се уреждат чрез поверителни договори между производител и държател на патента. В много редки случаи се стига до съд. И все пак, и в момента има доста отворени конфликти, които занимават Темида. При това мотивите на страните, с които изправят конкурентите си пред съда, могат да бъдат доста различни.

Убийственият ценови натиск понякога принуждава производителите да „забравят“ за някой патент. Държателите им пък завеждат съответното дело. Никой в бранша не назовава точни суми за тези лицензи, но пазарните изследователи оценяват таксите, като калкулират производствените разходи на смартфоните. Така например според изчисления на iSuppli разходите за лицензи за пуснатия в средата на 2009 г. модел Palm Pre са над 22 долара. В момента цената за нов апарат на българския пазар е около 1000 лева.В момента обаче има повече държатели на лицензи, които могат да проявят претенции. Запознати твърдят, че разходите за лицензи на патенти ще достигнат трицифрена сума.

investor.bg