Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Французи откриха златни монети в мазето си

Млада френска двойка, която ремонтирала мазето си в град Мийо, открила малка делва с 34 златни монети отпреди Френската революция. Съкровището се оценява на 100 000 евро, съобщи нумизмат.Според в. „Миди Либр“, който съобщи информацията тази сутрин, „малката делва от печена глина, която била покрита с керемида, съдържала 34 златни монети, датирани от 1595 година“. Те вероятно били скрити в делвата по време на Революцията.

Нумизматът от Мийо Марк Ежуи, който видял монетите, съобщи, че „скромната двойка е много щастлива, но иска да запази анонимност“. Те живеят в къща на улица Дроат, най-старата в града, която някога е била римски път.

Той заяви, че всяка от монетите струва между 1000 и 6500 евро. Повечето от монетите били двоен луидор, които по това време вече били редки, обясни специалистът. Той допълни, че най-скъпата монета била двоен луидор от времето на Луи XIII от 1640 г., чийто релеф е непокътнат. „Предложих да им помогна да организират продажба на търг или да ги купя аз самия, за да ги продам след това на търг, очаквам отговора им“, каза още Ежуи. „Монетите може да бъдат продадени за над 100 000 евро с участието на американски и японски купувачи“, каза още нумизматът.

profit.bg