Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Законът за конфискация на незаконно имущество беше отхвърлен от парламента

Проектът за нов закон за имуществото, придобито от престъпна дейност, който беше изготвен от правителството беше отхвърлен от парламента. Всички партии без ГЕРБ гласуваха против. До това решение се стигна заради записаното в проектозакона предложение да се приложи така наречената гражданска конфискация, която е нова форма на защита на обществените интереси, различна от наказателното преследване.По този начин Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, може да конфискува имоти и доходи на лица, срещу които има единствено наказателно производство, без влязла в сила присъда. Точно този текст стана обект на остри спорове в пленарната зала за нарушение на Конституцията и на човешките права.

Затова и при гласуването ГЕРБ имаше само 71 гласа срещу 95 гласа на опозицията и независими депутати. В гласуването се въздържа един депутат. В изказванията от опозицията беше подчертано, че този закон ще бъде насочен срещу всички български граждани и че се нарушават техните човешки права.Комисията за контрол на ДАНС също призова да не се приема законът заради нарушение на Конституцията, а от ГЕРБ цитираха становище на Венецианската комисия в подкрепа на закона.Отхвърленият проект на закона за отнемане на престъпно придобито имущество няма да бъде преработен, заяви на излизане от пленарната зала министърът на правосъдието Маргарита Попова: Няма да внасяме нищо наново. Просто ще изчакаме благоприятен момент, нито пък ще го поправяме.

С подготвения законопроект управляващите от ГЕРБ целяха да ускорят процеса по отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, чрез въвеждането на така наречената гражданска конфискация. Делата ще се водят от държавна комисия пред гражданския съд, без да се чака развитието на наказателното производство и влязла в сила съдебна присъда.Проектът предвижда, че веднъж попадне ли вече под контрола на комисията за конфискация, гражданин или фирма ще трябва да доказват собствеността си за 20 години назад. Ако се установи, че през тези 20 години доходите и имуществото на човек се разминават, може да се отнеме и собственост, която е продадена на далечни роднини, пише още в законопроекта.

EkipNews.bg