Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Най-малко 11 жертви при взривове във военноморска база в Кипър

Най-малко 11 души бяха убити при силни експлозии, които разтърсиха основната военноморска база в гръцката част на остров Кипър в град Зиги рано тази сутрин, съобщиха местните медии.Официалната агенция КНА съобщи, позовавайки се на военни източници, че петима пожарникари, четирима членове на Кипърско-гръцката национална гвардия и двама моряци са загинали. Държавната телевизия съобщи за най-малко 12 загинали. Говорител на министерството на отбраната потвърди пред държавното радио, че има загинали, но отказа да посочи броя им.

Радиото информира, че най-малко 30 души са били ранени при експлозиите, които станали в склад за оръжие, иззето от иранска пратка на кораб, плаващ под флага на Кипър през 2009 година.Това е най-тежкият военен инцидент в мирно време в историята на средиземноморския остров, отбелязва БГНЕС. Очевидец съобщи пред радиото, че съседното рибарско селище, на чийто бряг има ресторанти, посещавани от много туристи, е опустошено. В резултат на ударната вълна сериозни щети са нанесени на коли, къщи и ресторанти, заявиха очевидци.Министърът на търговията Андонис Пасчалидес заяви пред държавното радио, че това е „трагедия с библейски измерения“. Радиото съобщи, че пожарникари са били изпратени да гасят пожар близо до базата в 4,24 местно време, а експлозиите последвали в 5,50 часа местно време.

Силната експлозия спря най-голямата електроцентрала на острова, съобщи говорител на държавната електрическа компания. „Не можем да преценим мащаба на повредата, но става въпрос за библейско бедствие“, съобщи говорителят Костас Гавриелидис. Електроцентралата Василикос се намира много близо до военноморската база Евангелос Флоракис, където стана голяма експлозия в склад за боеприпаси.

dariknews.bg/