Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Първанов: Диалогът между България и Турция не зависи от управлението

Политическият диалог между България и Турция не зависи от управлението на двете страни и има приемственост. Това заяви българският президент Георги Първанов на съвместна пресконференция с турския си колега Абдуллах Гюл, който пристигна днес на двудневна визита у нас. По думите на Първанов това посещение е част от един много активен диалог на всички нива между двете страни. Той изрази удовлетворение от началото на визитата на турския държавен глава и заяви, че той е добър негов приятел.От своя страна, Абдуллах Гюл изрази увереност, че посещението му в България ще подпомогне развитието на двустранните отношения в областта на икономиката, социалната сфера, политиката и културата. “Тази наша визита е част от интензивния диалог в последните 20 години между България и Турция. Интензивността на тези срещи на високо ниво е много важно за развитието на двустранните отношения, каза турският президент”, заяви турският държавен глава.

По думите на Гюл по време на разговора му с Първанов, както на пленарното заседание между двете делегации, е имало възможност да бъдат преразгледани всички аспекти на взаимоотношения между България и Турция и се затвърди волята те да се развиват в положителна посока. Общо е мнението, че няма нерешими политически въпроси, проблемите от технически характер са решими, и би трябвало да бъдат обект на заседание на смесената комисия, посочи българският държавен глава.“Постигнахме съгласие по отношение на това – по-често да се осъществяват срещите на смесената комисия, да се постигат по-бързи резултати”, допълни Абдуллах Гюл. Комисията трябва да разгледа проблема с обезщетяването на тракийските бежанци, енергийното сътрудничество, проблема с язовир Тунджа и други въпроси, за които трябва да има ясна политическа воля за решаване.

Акцентът на разговорите “на четири очи” между двамата държавни глави е бил поставен върху енергетиката. Възможностите за енергийно сътрудничество и газопроводът „Набуко” като общ проект, в който България и Турция имат ключова роля, са обсъдили Георги Първанов и Абдуллах Гюл.Необходимо е ускоряването на работата по трансграничната междусистемна връзка за доставка на газ между България и Турция, каза президентът Георги Първанов на пресконференция с турския си колега Абдуллах Гюл. Първанов заяви, че тази връзка би могла да служи не само като „байпас” в критични ситуации, но и за постоянна доставка на газ.Българският президент отбеляза, че за последните години рязко е скочил стокообменът между двете страни. “Има добри примери на турски мащабни инвестиции в България и обратно – има пробиви в добрия смисъл на думата, на български инвестиции на турска територия”, отбеляза той.

Церемония по официалното посрещане на президента на Турция се състоя на площад „Св. Александър Невски”. Българският държавен глава и съпругата му Зорка Първанова посрещнаха Абдуллах и Хайрюниса Гюл. След като бяха изпълнени химните на двете страни, турският държавен глава поднесе венец пред паметника на Незнайния воин в София.Бизнес делегация от над 50 турски фирми придружава турския президент по време на визитата му у нас. Те ще търсят срещи с български партньори от повече от 100 компании, за да търсят сътрудничество в строителството и инфраструктурата, телекомуникациите и енергетиката, автомобилната индустрия, транспорт и туризъм. В дневния ред на бизнес форума са и възможностите в селско стопанство, в хранително-вкусовата и леката промишленост.

vsekiden.com/