Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Фармацевти и IT мениджъри най-активни в търсене на кредити

Най-активни в търсене на кредити в момента са представителите на лекарското съсловие, мениджърите във фармацевтичния, ИТ и хранително-вкусовия сектор и заетите в сферата на енергетиката и горивата, според данни на Кредит Център.Най-голям дял към средата на 2011-та година се пада на мениджърите във фармацията, компютърните технологии и телекомуникациите.

Тези потребители показват добра финансова и потребителска култура. Те познават не само няколко конкретни оферти за кредитиране и измененията по тях, но често месеци наред са проследявали и цената на конкретния имот, който купуват. Това им дава обективно основание да направят сделката точно в този момент – преди лятната ваканция и есента, през която според някои твърдения отстъпките при цените на имотите ще намаляват.

„Завръщането на интереса на представителите на средната класа към ипотечни кредити е още един знак за стабилизиране на пазара. Освен че имат сериозни професии, тези хора разполагат с достатъчно информация, на базата на която вземат своите решения да отложат или пристъпят към сделка“, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център. „Тук голямо значение има и повишената активност на банките, които подобряват условия си по ипотечните кредити и подкрепят клиентите си, особено тези с добра кредитна история и стабилно кариерно развитие“.

Завръщането на т.нар. средна класа доведе и до ясно сегментиране на пазара. Освен по-малките кредити, с които се финансира покупка на жилище тип първи дом, все повече се теглят ипотеки с размер над 50 000 евро – вече около 15% от изтеглените кредити. Макар и бавно, раздвижването на пазара на ипотечни кредити се превръща в трайна тенденция. Дълго и дълбоко проучване на пазара, множество огледи на имоти, тежки и напрегнати преговори между продавачи и купувачи, обоснован и отговорен избор на жилищен кредит са характеристиките на днешните покупки на имоти. Все по-често всичко това завършва успешно, което показва, че нормализирането на пазара на имоти наближава.

Данните на кредитните консултанти за изминалия месец юни 2011 г. сочат увеличение на средния размер на изтеглените кредити спрямо предходния месец. Докато през май той е бил 36 860 евро, през юни достига 38 366 евро. Повишение на средния размер на кредитите се наблюдава във всеки един от 4-те най-големи града на страната, които са определящи за облика на ипотечния пазар – София, Варна, Бургас и Пловдив. Най-висок остава размерът на ипотечните кредити в столицата, които през юни са средно по 46 359 евро. Предпочитаната валута от потребителите масово отново е еврото, като съотношението на изтеглените кредити в евро и лева за страната е 95/5.

Най-активна и през юни остава групата на потребителите на възраст от 26 до 35 години – 46,5% от всички кредитополучатели. След тях се нареждат клиентите в групата от 36 до 45 години, които са 35,8% от общия брой. Хората в активна възраст са най-честите потребители на ипотечни кредити – млади семейства, партньори, живеещи на семейни начала, или семейства, които очакват дете. Активност се забелязва и при съвсем млади кредитополучатели – до 25-годишна възраст, като всеки 10-ти, на когото банките отпускат ипотечно финансиране, попада в тази възрастова група.

profit.bg