Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Обстановката в еврозоната става все по-мрачна

Ситуацията в Европа продължава да се влошава, след като в петък стана ясно, че Италия може да се окаже следващата жертва на дълговата криза. Страната е с втория по големина държавен дълг след Гърция като съотношение с БВП, равняващ се на 120% от БВП. Дни след като Гърция прие строгите мерки за икономии, а Moody’s понижи кредитния рейтинг на Португалия, пазарите подхванаха и следващият потенциален носител на „вируса“ – Италия.

В края на седмицата настъпи масова разпродажба на италиански дългови облигации. Притесненията че, част от банките на Апенините няма да минат успешно стрес тестовете, чиито резултати се очакват на 15 юли, хвърли допълнителен смут сред инвеститорите. Доходността по италианските облигации достигна 9-годишен връх от 5.27%, а банковите акции поевтиняха с 5.7% в петък. Американските хедж фондове веднага реагираха на лошата новина и започнаха да залагат срещу италианския дълг, пише „Файненшъл таймс“.

Валутният пазар на този етап остава сравнително спокоен на фона на бурята, която се задава в близко бъдеще. Традиционното лятно спокойствие на пазарите би могло да приключи още в края на тази седмица, когато ще излязат наяве резултатите от стрес тестовете.Допълнително напрежение върху пазарите оказаха и слабите данни от пазара на труда в САЩ. Нивото на безработицата в САЩ за юни се покачи до 9.2%, при 9.1% за предходния период. Заетостта в неселскостопанския сектор е нараснала с 18 000 през миналия месец, което е значително по-малко от очакваното. Участниците на пазара прогнозираха показателят да достигне 87 000.

Еврото отвори с ценова дупка спрямо основните валути, в началото на азиатската сесия. След като през изминалата седмица дълго се колеба около техническата подкрепа към 1.43 спрямо долара, в крайна сметка еврото затвори седмичната търговия под това ниво. Тази сутрин единната валута отново е подложена на натиск и се търгува на нива от 1.3180/90 долара.

Златото и петролът загубиха корелация

Петролът се покачваше през изминалата седмица с умерени темпове, за да загуби само за няколко часа от петъчната търговия натрупаните печалби. Черното злато загуби почти три долара от стойнотта си и затвори на нива от 96.12 долара за барел. Като цяло фючърсите за месец август на лекия суров петрол отчетоха ръст от 1.3% в цената през изминалата седмица. Слуховете за разпространение на дълговата криза в Европа и лошите данни от пазара на труда в САЩ, бяха основните причини за спада на суровината. Тази сутрин американският лек петрол се търгува на цена от 95.60/80 долара, сорта Брент- 117.40/60 долара за барел.Златото отбеляза значителен ръст през изминалата седмица, затвърждавайки статута си на финансово убежище. Ценният метал поскъпваше през всеки ден от седмицата, като увеличи стойността си с 55 долара за унция, затваряйки на нива от 1542/43 долара. Тази сутрин отново се наблюдава подем в цената на златото и то се котира на нива от 1545/46 долара за унция.

четете още на:

http://news.expert.bg/n353194