Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Качеството на българското саламурено сирене и кисело мляко значително се е подобрило

През последните две години качеството на българското саламурено сирене и кисело мляко е станало много по-добро в сравнение с това, което е било през 2009 г. Това става ясно от резултатите от независимото изследване на бяло саламурено сирене и кисело мляко, които днес бяха обявени на пресконференция в Министерство на земеделието и храните. Изследването е направено по поръчка на Българската асоциация „Активни потребители”, съвместно с УНСС. „Изследването доказва, че българинът вече яде наистина качествени млечни продукти и успяхме да върнем на трапезата традиционния български вкус”, каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Той припомни, че при подобно изследване преди две години само в един продукт бе намерена българската бактерия „лактобацилус булгарикум” и нямаше сирена, което въобще да се доближават до стандарта. Днес изследването доказва, че повечето сирена и млека на пазара се доближават до стандарта БДС, дори да не са произведени по него, тъй като той е доброволен.Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов посочи, че добрите резултатите се дължат на обединените усилия между институциите, неправителствените организации и медиите. Д-р Войнов съобщи, че агенцията упражнява стриктен контрол върху производителите и затова всички изследвани марки  почти препокриват стандарта.

По проекта са изследвани са 19 марки бяло саламурено сирене и 16 марки българско кисело мляко, от които 6 са произведени съгласно БДС. Пробите са направени в независима лаборатория, а изследваните продукти са взети от магазинната мрежа, обясниха авторите на изследването.  На пресконференцията участваха и изпълнителният директор на Българска асоциация „Активни потребители” Богомил Николов и учени от УНСС. Г-н Николов обясни, че при млечните продикти се наблюдава известно поскъпване, но цената отговаря на по-високото качество.

barometar.net