Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Турция и Малайзия – козът за българската търговия

Променена България видя еврокомисарят по търговията Карел де Гухт, който е на официално посещение у нас.На пресконференция след срещата си с премиера Бойко Борисов той заяви, че е доволен от визитата си у нас. Карел де Гухт е идвал в България през 2006 година. От тогава насам вашата страна много се е променила, изтъкна той.Според него членството на България в ЕС много помогнало за модернизирането на страната ни. С Борисов разговаряли за интеграцията ни в европейското семейство и за икономическата ситуация у нас.Сериозно място е отделено на отношенията ЕС -Китай. Според еврокомисаря Китай е едновременно конкурент, но и партньор за ЕС.

На въпрос на News.bg успяха ли французите да го разубедят от позицията му против въвеждането на т.нар. климатично мито, Карел де Гухт бе категоричен :“Все още не са ме убедили“. Ако такова мито бъде въведено, според де Гухт това ще доведе до търговски войни. „Не можем да си позволим такива търговски войни“, категоричен е еврокомисарят.Припомняме, още преди година той се обяви срещу климатичното мито за стоки, идващи от страни, които нямат ограничения за емисиите от въглероден двуокис. Франция пък смята, че без такива мита много европейски производители ще бъдат изкушени да прехвърлят бизнеса си извън ЕС и така ще пострада работният пазар.

Той препоръча страната ни да балансира износа си за ЕС и за други страни.Според него от търговска гледна точка страни като Русия, Индия и Китай са изключително важни като партньори.Де Гухт смята, че Малайзия например е интересна търговска дестинация за български стоки. Но според него, най-изгодният търговски партньор е „точно под носа ни“. Точно до вас се намира най-интересният пазар в съседство, подчерта еврокомисарят, без обаче да уточни кой е този пазар, като се предполага, че това е Турция.За да бъдем атрактивни в търговско отношение според него трябва да бъдем и новатори. Вашите продукти трябва да са добри, изтъкна Карел де Гухт.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна подчерта, че е доволен от отношението, което Европейската комисия и еврокомисарите имат към България.Близо час и половината той и еврокомисарят Де Гухт разговаряли по теми, по които заедно да се постигнат много повече и по-добри пробиви за ЕС.България, по думите му, е естествен мост на ЕС към Близкия Изток и Северна Африка. Като доказателство за това той посочи желанието на Турция да направи съвместно заседание заедно с нашия кабинет.Израел пък е поискала 1000 наши строители да работят на нейна територия. Знаете за прекрасните отношения с Палестина, както и за отношенията, които имаме с другите арабски държави, продължаваме в този дух, даде още примери Бойко Борисов.

News.bg