Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Опростиха лихвите на майките длъжници на НОИ

Депутатите опростиха лихвите на майките длъжници на НОИ заради неправомерно ползване на майчинство.Това стана след гласуваните на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване.Според статистиката около 6760 майки имат да връщат на бюджета 6,5 млн.лв. за това, че са получавали месечно 240 лв. за отглеждане на детето си, а то е ходило на градина.На дискусията Хасан Адемов, член на социалната комисия, окачестви промените като „предизборен флирт за определена група български граждани”.

„Практиката показва, че всеки опит за предизборно раздвижване и увеличаване на социални плащания не води до увеличаване на гласовете в съответната социална група, а тъкмо обратното“, посочи той.“Най-добрият подход е Народното събрание да се съобразява с принципите на социалното осигуряване и социалното подпомагане. Ако ние сме склонни да подкрепим тази философия и да опростим лихвите само на една категория български граждани, какво казваме на останалите български граждани, които имат актове за получени неправомерно средства от болнични, средства от пенсии?

На тях им казваме – на вас няма да ви опростим лихвите, ще опростим само на тази група. Не изпадаме ли в деликатна ситуация, не противопоставяме ли една социална група на друга социална група?“, попита той. Според Адемов с този законопроект не се решава абсолютно нищо, защото очакванията на тази категория български граждани са да се опростят не само лихвите, а и главниците.

dnes.bg