Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

WikiLeaks подава жалба срещу Visa и MasterCard в Брюксел

Исландското дружество DataCell, което събира средства за сайта WikiLeaks, изпрати до Европейската комисия жалба срещу компаниите за електронни плащания Visa и MasterCard, блокирали възможността за дарения в полза на сайта в края на 2010 г. Това съобщи адвокатът на дружеството Свейн Андри Свейнсон.Европейските поделения на Visa и MasterCard са обвинени в пет нарушения на европейските норми за конкуренция, по-специално в „злоупотреба с доминиращо положение“ и „дискриминация спрямо клиенти“.

Според адвоката, двете компании за банкови карти са ощетили WikiLeaks, лишавайки сайта от всекидневни дарения на стойност близо 130 хиляди евро.Visa и MasterCard държат заедно 95 на сто от картите за разплащания в Европейския съюз, заяви той.

През септември се очаква WikiLeaks и DataCell да подадат допълнителни искове пред съдебните власти в Дания и Исландия. Единият от тях цели да бъдат получени обезщетения за загубите, възлизащи според ищците на десетки милиони евро.Visa и MasterCard спряха да обслужват плащания към WikiLeaks, след като сайтът публикува няколкостотин хиляди американски секретни дипломатически документа и с това си навлече гнева на Вашингтон.

dnes.bg