Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Цената на златото скочи до исторически максимум

Цената на златото скочи до исторически максимум близо до прага от 1580 долара за тройунция (31,10 грама). За това съобщи вчера AFP, след като на пазарите за незабавна продажба благородният метал се търгуваше по 1578,72 долара за тройунция. Инвеститорите отново се обърнаха към благородния метал като сигурна инвестиция на фона на изострянето на опасенията за възможно разпространение на дълговата криза в еврозоната уточни AFP.Августовските фючърси за злато на търга на борсата Comex в Ню Йорк поскъпнаха с 0,3% до $1573,3 за тройунция. „Инвесторите са силно разтревожени от вероятността да се увеличат географските мащаби на европейската дългова криза. Пазарите се намират в ситуация на неопределеност, която засилва цената на златото”, каза аналитикът на Phillip Futures Он Йи Линг.

В пресата вече се появиха съобщения за предстоящото събиране на лидерите на еврозоната в петък, които ще обсъждат дълговата криза в Гърция и начините за защита на италианската икономика от сериозни финансови затруднения.През миналата година цената на златото се покачи с рекордните 30 на сто. За първото полугодие на 2011 година благородният метал поскъпна с още 5,3 %. Основните фактори за поддръжка на високите стойности си остава дълговата криза в Европа и ускорението на инфлацията в различни страни от региона. Междувременно вчера Международната енергийна агенция (МЕА) обяви, че световните пазари ще увеличат нуждата си от петрол с 1,5 милиона барела на ден през 2012 г. Търсенето ще нарасне с 3000 барела дневно спрямо тази година, когато то достигна 1,2 млн. барела, предаде France Press.

„Приветстваме нарастващите обеми на ОПЕК, но пазарът има нужда от още петрол”, заявиха от агенцията в ежемесечния си доклад. Значителното увеличение на търсенето ще дойде главно от бързоразвиващите се икономики в Азия, Близкия изток и Латинска Америка.30 на сто от увеличението на потреблението на нефт ще дойде от Китай, въпреки че прогнозите за икономическия й растеж през следващата година са леко занижени.И докато търсенето на петрол в Азия набира скорост, в развитите страни – членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), се очаква то да намалее с 0,3 на сто спрямо 2011 година. Междувременно стана ясно, че средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) падна до 111,07 долара за барел.

Monitor.bg