Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Временната заетост – гъвкава, но ниско ефективна за икономиката

България е сред европейските държави с най-голям ръст на безработицата, според данни на Евростат. При средно ниво на безработицата за всички държави-членки на Европейския съюз от 9,3% през май т. г. за България е отчетено ниво от 11,2%, като от ноември 2010 г. досега тя не е падала под 11 на сто. Изпреварват ни само Испания, Гърция, Португалия, Словакия, Литва и Латвия, като първите три страни в момента изпитват сериозни бюджетни и дългови проблеми, заради които се правят огромни съкращения на разходите.Според българската Агенция по заетосттта обаче безработицата в страната намалява плавно, като за май ведомството отчете ниво от 8,87%. Разликата от над 2 на сто идва от методологията, по която Евростат и агенцията правят изследванията си на пазара на труда.

Без значение от точността на числата, с настъпването на кризата безработицата в страната рязко скочи. Икономисти алармират за увеличение на т. нар. обезкуражени лица – хора, които нямат работа, но и не търсят такава, защото не смятат, че ще намерят. Обезкуражените лица не са включени в статистиката на Агенцията по заетостта, защото не са регистрирани в бюрата по труда.

Един от лостовете за въздействие върху затегнатия пазар на труда е временната заетост. Тя подпомага мобилността на работниците и служителите и подобрява гъвкавостта на трудовия пазар. От една страна, млади хора без опит биха могли да натрупат знания и умения, възползвайки се от временна заетост. От друга – безработни, пенсионери, майки и други временно незаети, могат да си докарват допълнителни доходи. Освен това, бизнесът си осигурява работна ръка за осъществяването на конкретни проекти на ниска цена.Дейността на частните агенции за временна заетост в България обаче все още не е законово регламентирана. Очаква се това да стане до есента.

За момента най-активният „посредник“ за осигуряване на временна заетост е държавната агенция. Националните програми и мерките по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Закона за насърчаване на заетостта са насочени към безработни, обезкуражени трайно безработни, хора с увреждания, майки, младежи, лица със специфични знания и умения или хора, които да работят временно в страната и в чужбина.Доколко обаче се постигат реални резултати от изпълнението на тези мерки и програми е спорно. Агенцията по заетостта не следи колко от безработните, намерили работа чрез някоя от мерките и програмите, са задържали работните си места след изтичането на субсидията. Ефективността на държавната политика в сферата на заетостта е ниска и не води до дългосрочен положителен ефект върху икономиката.

Мерките и програмите на агенцията

Действащите национални програми за заетост и обучение, предвиждащи нова заетост през 2011 г., са 8 на брой, посочват за Investor.bg от ведомството. Най-популярната е „От социални помощи към осигуряване на заетост”, по която се разкриват работни места на 6 часа. Към 31.05.2011 г. в заетост по нея са включени 17 492 лица. Колко от тях са останали на работа след изтичането на субсидията за съответното работно място не е известно.Според оценка на Сметната палата в периода 2004 – 2006 г. в програмата са включени 300 хил. души и са похарчени 365 милиона лева, но на трайна работа са се установили само 800 души, или 0,27% от обхванатите лица, посочват от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Програмата “Старт на кариерата” например осигурява възможности за придобиване на трудов стаж на безработни младежи, завършили средно или висше образование. Работодатели са предимно министерства и ведомства, както и фирми от частния сектор. На младежите им се осигурява трудова заетост от 6 до 9 месеца, но колко от тях са продължили да работят, без значение дали в същите или в други фирми, също не е известно.Националната програма „Помощ за пенсиониране“ е създадена, за да осигурява работа на пълно или непълно работно време за не по-малко от 3 месеца и не повече от година на безработни лица, на които не им достигат до една година осигурителен стаж и/или възраст за пенсиониране. Към 31.05.2011 г. по програмата средномесечно са работили 208 лица.

Програмата „Активиране на неактивни лица” е насочена към насърчаване на обезкуражени лица да намерят работа чрез различни мотивационни техники и регистрация в бюрата по труда. Към 31.05.2011 г. по програмата средномесечно са работили 74 лица при над 254 хил.души, попадащи в графата „обезкуражени“, според данни на Националния статистически институт (НСИ).Регионалните програми за заетост са общо 153, като в тях са включени малко над 2 хил. души. Има и различни стимули, регламентирани със Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ), които подпомагат работодателите да разкриват работни места и наемат регистрирани в бюрата по труда безработни, посочват от ведомството.Работодателите се субсидират с пари от бюджета да наемат по трудов договор на пълно или непълно работно време и за определен срок безработни. Има и мерки в подкрепа на хора, които искат да стартират собствен бизнес.

http://www.investor.bg/