Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Пети фестивал на българската музика и танци ще проведат бесарабските българи в Болград

На 16 юли в столицата на бесарабските българи – гр. Болград /Украйна/ ще се проведе V Фестивал на българската музика и танци „Да трепне българско сърце“. Това е най-голямото фолклорно мероприятие в българската общност в Украйна, което събира фолклорни ансамбли и изпълнители от Бесарабия. Целта на Фестивала е съхраняване и популяризиране на българския фолклор и стимулиране на неговото развитие в наши дни, а също така да бъде възроден интересът към българския фолклор в Украйна .

Антонина Иванова, координатор на Фестивала:

«Фестивалът представлява не само културно мероприятие, но и по този начин ние искаме да представим колоритът на бесарабската културна традиция, предавайки живото духовно наследие на подрастващото поколение. Това е поредно потвърждение на присъствието на българското танцово, словесно и музикално-песенно изкуство в съвременния живот на Украйна. Нашата сцена дава възможност за реализация на талантливи коллективи и развитие на нови таланти ».

Тази година ще участват колективи от повечето селища с българско население – от Болградски, Измаилски, Саратски, Тарутински и Арцизки райони на Одеска област. Над 400 участници ще се съберат на голямата сцена на централния площад в Болград. За пръв път ще има и представители от чужбина  – коллектив от с. Паркани, Приднестровие .

Фестивалът ще бъде открит с парад на колективите-участници и акробатическо шоу. Сред участниците ще бъдат определени победители в четири номинации: най-добрите вокални, танцови колективи, най-добър оркестър, най-добрия вокалист.В програмата на Фестивала – Конкурс за най-красива автентична носия. Ще бъдат представени носии от бесарабските села.Организаторите на фестивала са Болградската районна  държавна администрация, Общоукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ (www.kbg.org.ua),  Българският младежки клуб „Актив“.

Видео клип: http://www.youtube.com/watch?v=9yIolMfYuis&feature=feedlik

http://www.barometar.net/