Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Чужденците предпочитат културния и СПА туризъм за целогодишен отдих в България

Културният и СПА туризмът са предпочитаните начини за целогодишен отдих в България от страна на чужденците. За българите годишната почивка се свежда обикновено до гостувания у роднини или посещения на родното село. Други практикуват малко „кърска“ работа и съвсем малка част се възползват от селския туризъм. Това показва проучване на консорциума „Синеста“, представено от неговия ръководител Иво Желев, предаде БТА.При изследването на нагласите и предпочитанията на чуждестранните и българските туристи са били направени малко над 51 хил. интервюта. Проучването е продължило от лятото на 2009 до лятото на 2010 г., като са били анкетирани хора над 15 години, реализирали минимум една нощувка през активния сезон или извън него.

Чужденците, които избират България за почивка, обикновено са така наречените ваканционни туристи. Те отделят повече средства, имат по-специални изисквания към почивката и се подготвят повече за нея. Българите осъществяват евтини пътувания до собствените си имоти, при роднини и приятели и по време на почивката си гледат да свършат и нещо полезно, показва проучването.Проучването е част от проекта „Маркетингови проучвания и оценка на ефективността на националния маркетинг“, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие“ на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Сънародниците ни избират България за отдих заради традицията, защото държат да прекарат почивката с близки и роднини и поради ниските цени. Чужденците също са привлечени от ниските цени. Обикновено отношението им към дестинацията се формира от предишен опит или от споделено с роднини, както и от надеждна информация от интернет или туроператор.Българинът харчи дневно 19 – 25 евро, докато чужденците се отпускат и харчат между 70 и 90 евро.

Все още българинът решава да почива спонтанно, около две седмици преди ваканцията, докато чужденците обмислят отдиха си два и повече месеца преди осъществяването на почивка.Близо 95 на сто от хората в страната планират почивката си самостоятелно, докато от 45 до 60 на сто от чужденците го правят чрез посредник. Между 45 – 65 на сто от чуждестранните туристи използват предплатени пакети. Българите, които използват тази услуга, са между 8 – 10 на сто, показват данните.

Чужденците почиват по-дълго от българите, особено през лятото – 9-10 дни, и 6-7 дни през останалите сезони. Летните почивки на сънародниците ни траят 5- 6 дни, а през останалите сезони – наполовина по-малко от броя на нощувки при чужденците.През периода 2008 – 2010 г. броят на нощувките през лятото при българите намалява от седем през 2008 г. до пет през 2010 г. Според анализа това се дължи на известното закъснение на кризисните процеси у нас спрямо Западна Европа.

Чужденците искат да съчетаят при почивката си два и повече видове туризъм. При българите едва 18 – 25 на сто правят подобен отпускарски микс. Между 55 и 72 на сто от всички почивки са на море. Със силен от чужденците интерес се ползват Тракия, Родопите, Рила, Пирин, за разлика от относителната липса на интерес към районите на Стара планина, Дунав и старите български столици, сочи анализът.Удовлетвореността сред българите и чужденците при почивките в някои от сезоните и целевите групи е почти 100%. Делът на неудовлетворените през лятото на 2009 и 2010 г. българи и чужденци е между 8 и 11%. Българите са най-доволни от природата, чистотата, спокойствието и качество на обслужване. Чужденците – от природата, отношенията с местните, настаняването, типичната кухня, културните забележителности и условията за ски през зимата.

investor.bg