Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

КАТ пенсионира палката и радара

Катаджийската палка и радарът ще отидат в пенсия в края на годината. Очаква се тогава да бъдат подменени най-масовите устройства за измерване на скорост от моделите TR4 и TR4D. Целта е по най-натоварените пътища у нас да няма катаджии, които да спират водачи за превишена скорост, а само камери от последно поколение. Така, вместо да го спира полицай с палка, нарушителят ще получава електронен фиш със снимки по пощата. По този начин от МВР смятат да се справят със субективния фактор при проверките. Категоричното решение било взето след акция „Палките”, след която се оказало, че старите уреди могат да се манипулират, научи „Монитор”. „Искаме да изкореним всички предпоставки за корупция, защото сега и да уволним некоректните служители, няма гаранция, че тези, които идват на тяхно място, няма да се изкушат”, коментираха от вътрешното министерство.

Разследващи в МВР са констатирали няколко възможности за злоупотреби със старите радари. Най-сериозната лъснала след ареста на десетимата униформени от „Магистрална полиция”, които бяха спипани с около 1000 рушвета за 2 месеца. Оказало се, че човек с отлични познания по физика е намерил начин след близо 2-годишни опити да влияе на уреда за скорост. Както „Монитор” първи писа, това става с mp3 файл, качен на мобилен телефон. Мелодията действала на пластина в устройството и катаджията можел сам да определя стойностите на радара и да рекетира водачите. Засега има категорични данни за един такъв уред, но се предполага, че схемата е прилагана и на останалите. Съмненията за това се пораждали от факта, че полицаи от Стара Загора, София, Пазарджик и Пловдив имали подобна мелодия на телефоните си.

Освен този трик обаче катаджиите знаели още няколко начина за използването на радара като „касичка” . Един от тях бил да заблуждават водача, като му показват скоростта, на която са настроили да мери радарът в дадената отсечка, а не реалните километри на водача. „Малко хора знаят, че на радара има две стойности – едната е за ограничението в района, а другата е за скоростта на шофьора. Освен това до тях трябва да е изписан часът и датата на нарушението”, обясниха от МВР. Затова от вътрешното министерство смятат да сменят всичките 400 стари радара. Според източници на вестника част от тях не се водят на отчет и могат да се използват за рекет на водачи. Подмяната ще започне, след като заработи фондът, в който ще се събират част от глобите, а средствата ще бъдат използвани за купуването на нова техника.

В същото време стана ясно, че от КАТ ще пуснат двойно повече модерни камери с радари по пътя към морето, които ще бъдат мобилни. 16 английски устройства, които досега не работеха, защото не бяха минали метрологични тестове, ще влязат в употреба от началото на следващата седмица. Устройствата ще бъдат монтирани в полицейските коли и освен че засичат скоростта на водачите, ще правят и клип на нарушителите с няколко снимки. От Пътната полиция обявиха, че вече са пуснали радарите в Ловеч, Смолян, Пловдив и Бургас, а от понеделник ще заработят и останалите.

Мобилните радари ще се използват основно по най-натоварените шосета, в които в момента е съсредоточен трафикът към морето и Гърция. Досега контролът се извършваше с 15-те стационарни устройства за скорост, поставени по най-кървавите шосета, но повечето от шофьорите научиха къде се намират и намаляват в тези участъци. Затова от КАТ искат да засилят проверките с английските радари. Тяхното предимство е, че се намират в патрулките и всяка седмица може да сменят местоположението им.

Monitor.bg