Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Без дипломати на публична длъжност в задграничните мисии, ако са били в ДС

Дипломати на публична длъжност, които са бивши сътрудници на Държавната сигурност, няма да могат да работят в задгранични мисии. Това реши парламентът, приемайки окончателно промените в Закона за дипломатическата служба, като само ГЕРБ и Синята коалиция ги подкрепиха. Бившите сътрудници, които сега са на такива мисии, ще бъдат освободени и пренасочени към друга длъжност в дипломатическата служба. В края на миналата година от правителството заявиха, че ще инициират такива законодателни промени след като комисията по досиетата разкри, че близо половината от дипломатите зад граница са бивши кадри на ДС.

Парламентът реши бившите сътрудници на тайните служби, които заемат публични длъжности, да бъдат освободени от министъра без предизвестие и преназначени на друга позиция. Кандидатите за тези позиции ще трябва да се съгласят да бъдат проверени от комисията по досиетата, в противен случай назначението ще им бъде отказано.Външният министър Николай Младенов коментира по темата: „В нито един момент от 1944 до 1990 г. в Народна република България българският народ не е избирал кой да го управлява. Два са механизмите – Държавна сигурност и билетите от 6 ст. в градския транспорт, за да се поддържа контролът върху българския народ. Второто доведе до фалит на икономиката, първото доведе до това, че всички в тази страна в един или друг момент бяха оплетени в игрите на бившия режим“.„Трябва да спестим на тези хора голямото неудобство като бивши агенти на ДС, да се опитват да защитават интересите на Република България. Това е много важен факт“, смята лидерът на ДСБ Иван Костов.

Георги Пирински от БСП каза: „Целият този жилтаж по това „дайте да ги върнем тези по списъка“, ми прилича малко на приложение на принцип на службите – принципа на гнилите круши“. Да хвърлим светлината не там, където е реалният проблем, а да създадем високо емоционална среда, в която да покажем как се борим с много сериозен проблем и в същото време обслужваме категория хора, които стоят зад паравана, подсмихват се цинично и гледат, грубо казано, сеир“.Павел Шопов от „Атака“ смята, че целта е да се сменят хората: „Някога рапортуваха „Ало, ало, Москва, слушам“. През всичките тези 20 години те смениха изречението с „Ало, ало, Вашингтон, слушам“ и те служиха. Само че, дойде време новите господари да ги сменят с други хора, защото тези си свършиха работата“.БСП ще поиска парламентът да наложи мораториум върху сделки с имоти на държавата зад граница. Това съобщи лидерът на партията Сергей Станишев в кулоарите на парламента по време на приемането на промените в закона за дипломатическата служба. Социалистите казаха, че разполагат с информация за подготвяни сделки със задгранични имоти след които такива в Гърция, Холандия, Мексико, Колумбия и САЩ. Освен това БСП ще сезира Конституционния съд за приетите промени в закона.

dariknews.bg/