Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Борисов сърдит на опозицията, няма да ходи за вота

Да си предизвикаш политическа криза в разгара на най-голямата криза в Европа, когато икономики фалират, е толкова безотговорно, че за това няма да ходя в парламента.Това декларира премиерът Бойко Борисов в ефира на БНТ по повод вота на недоверие, който инициират БСП и ДПС.Припомняме, вотът ще бъде внесен в понеделник, като най-вероятно този път ще бъде подкрепен от всички парламентарни групи с изключение на ГЕРБ и независимите.За това с какви аргументи ще защити правителството от атаките на опозицията за провал в политиката по сигурността и по-конкретно отлагането на влизането на България в Шенген Борисов каза, че изобщо не смята да го защитава.

По повод вота Борисов коментира още:

„Какво искат БСП, ДПС и Синята коалиция. Искат да девалвират парламента и да стане една говорилня. Вторият вариант е да ползват инструмента, който конституцията им позволява – да падне правителството. Тогава ще стане ясно за Синята коалиция, че БСП и ДПС са техни съюзници. Те доказаха, че не са от една кръвна група с ГЕРБ. Срещат се, шушукат си по коридорите“.Относно позицията на „Атака“ Борисов посочи, че се надява Волен Сидеров да не се нареди до БСП и ДПС. „Би било голямо разочарование да го видя до Станишев и Доган“.Според Борисов те искат да направят и политическа криза, когато България е едно островче на стабилност, когато икономиката тръгва нагоре, в пъти се увеличава усвояването на еврофондовете. „Подсигурили сме финансирането на всички лотове на „Марица“, почваме „Струма“, правим „Хемус“. Те искат всичко това да го няма“, добави той.„Няма да отида в парламента. Няма отговорна политическа класа. Как ще управляват с толкова депутати, как ще си разделят постовете, ако падне правителството“, попита Борисов.Той посочи, че абсолютно всички комисии в ЕС са дали прекрасна оценка и България е изпълнила на 100 % всички изисквания и през септември ще бъде взето решение.

„Опозицията да каже защо не са усвоили парите за Шенген. Ние сме ги усвоили на 100 %. Технически всичко е изпълнено, но станаха проблемите с Гърция и арабския свят“, изтъкна премиерът.Той подчерта, че ако има нови условия, правителството ще изпълнява и тях и образно даде пример с българска поговорка: „На казана няма пазач и никой не може да излезе от казана, защото някой го дърпа от самите българи“. Борисов посочи, че само преди дни са получили подкрепа от Бундестага.На въпрос защо все пак не е убедил канцлера Ангела Меркел, с която е в близки отношения да не бъде налагано политическо вето върху България, той подчерта, че няма такова вето. Страните, които вземат решението, имат правото на претенции. „Ние сме направили всичко. Ние нямаме ли претенции към тях. И ние имаме – за пазара на труда и други неща“, добави Борисов.За юлския доклад, който ще стане ясен на 20-ти, Борисов посочи, че сигурно ще бъде отчетено това, което е направено и ще бъдем критикувани затова, че няма присъди. „Но във всички случаи ще бъде обективен“, посочи той.Борисов категорично отхвърли обвиненията на опозицията, с които тя ще поиска вот на недоверие и добави, че при тяхното управление държавата е била залята от отвличания, магистрални убийства и други подобни деяния.

Той посочи, че ще бъдат направени законодателни промени за по-ефективно правораздаване. Законопроектът за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, ще бъде променен и отново ще бъде внесен в парламента.Обвиненията за исканията за подслушване от вътрешния министър той обяви за кьорфишек и посочи, че прокуратурата е дала повече разрешения за подслушване от МВР. Той добави, че за комисиите вече финализират тази тема за даването на разрешения за подслушване и поправките по този въпрос приключват и ще бъдат вкарани в парламента.За случаите на полицейско насилие Борисов призна, че е имало операции, в които са били допуснати грешки. „Това не бива да се отрича, но в същото време са извадени поуки“, каза премиерът.За субсидията на независимите депутати, за които ГЕРБ беше атакуван, Борисов посочи, че в момента текат обсъждания на въпроса и ще бъде взето решение.

За представителните пари на депутатите той категорично заяви, че стои зад Финансовия министър Симеон Дянков те да се облагат с данък.За избора на шеф на НОИ Борисов посочи, че е поискал да има три кандидатури, които да не са политически, да са на експерти и тогава ще бъде взето решение.На въпрос защо той е трябвало да се намеси и в този случай премиерът каза: „Аз съм част от този механизъм и когато има кандидатури, е нормално да се иска моето мнение. Когато се обсъждат закони, викам министър да обясни политическата роля на този закон. По всяка една тема се чува и моето мнение“.Борисов посочи, че категорично няма да се кандидатира за президент, за да може правителството да изкара мандата си и да довърши своята работа. „Правителството вече набра скорост, министрите работят по-добре и в следващите 2 години ще се видят повече резултати“, добави той.

http://news.ibox.bg/