Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Недостиг на медици по курортите, частници извозват болни за стотачка

Частници изобретиха нова схема, по която дерат пациенти по морето. Частните линейки във Варна въртят бизнес и извозват на космически цени болни и хора с инсулт след изписване. Схемата се прилага от болницата до дома или при превоз за изследвания от вкъщи до някои от медицинските центрове, съобщиха потърпевши. Цените на курс в рамките на града са между 50 и 100 лева, дори адресът да е на разстояние от 3 км. По 10 лева отделно пък искат за всеки етаж, за да качат носилката с пациента до дома му или до здравното заведение. До услугите им са принудени да прибягват предимно българи, тъй като обикновено застраховката на чуждестранните туристи включва и превоз след лечението, който се заплаща на съответното болнично заведение. От болниците нямат ангажимент да транспортират след лечението пациенти, които не могат да седнат в лек автомобил.Позвъняванията за линейка в Бърза помощ в такива случаи обаче са напълно неоснователни –ние се грижим само за хора в спешни състояния,категорична е д-р Мая Рашева, директор на Центъра за спешна помощ в града. Решение на проблема би било превозът да се поеме от здравната каса, но предвидената възможност за това в първия Национален рамков договор не е бе приета, обясни тя.

Криза за лекари удари центровете за спешна помощ в страната в разгара на отпускарския сезон, установи репортерска проверка на „МОНИТОР”, направена в няколко областни града. Дефицитът на медици е най-голям в морските ни курорти, където по това време на годината напливът от хора е огромен, а спешните екипи – малко. Доктори отпускари ще спасяват Бързата помощ по морето. Те ще нощуват на символични цени в курортите и ще се хранят с намаление, като работата в центровете ще им се заплаща. С такова решение излезе министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов за разрешаване на дефицита на медици в разгара на летния сезон.

Общо 9 медицински екипа осигуряват спешното медицинско обслужване във Варна това лято, обясни шефката на Центъра за спешна медицинска помощ в града д-р Мая Рашева. На докторите пришълци от вътрешността на страната вече се осигуряват нощувки само срещу 4 лева. В момента подкрепление има от двама фелдшери от Разград, един от Видин и един лекар от Ловеч. За август заявления за договори са подали повече лекари, основно от Враца, Ловеч и Видин. Спешната помощ във Варна е подсилена и от трима доктори – македонски граждани. През активния туристически сезон повикванията в Бърза помощ са нараснали с около 20% заради зачестяващите в жегите неразположения при възрастни и хронично болни хора. Още през май започнаха летните дежурства на медицинските екипи и линейки на плажовете във Варна, Златни пясъци и Св. Константин и Елена. Те се осигуряват от ДКЦ 1 (бившата Градска болница). Екипите се състоят от лекар реаниматор, медицинска сестра и шофьор и обслужват цялата пясъчна ивица.Линейките ни са достатъчно, проблемът е с текучеството на кадрите, каза д-р Рашева. Само през миналата година са напуснали 10 души и макар че са назначени нови 19, натоварената работа и ниското заплащане – малко над 600 лв. средна брутна заплата и 50 ст. на отработен през нощта час, принуждават лекарите да напускат при първа възможност.

До 6 месеца няма да има хора дори за силно редуцираните сега екипи, предупредиха неотдавна в писмо до Българския лекарски съюз медици от Центъра за спешна медицинска помощ. Средно по 10 незаети места има и във всеки един център за спешна помощ в страната. Вместо 30 екипа към момента успяват да окомплектоват между 13 и 15, уточни шефът на центъра за София-град д-р Георги Гелев. Петнадесет са свободните места в Центъра за спешна помощ София-област, който е и най-големият в страната и е с 15 филиала. Екипите му, 18 мобилни и 13 стационарни, са разпръснати в спешни бази в различни населени места. Общо в тях работят 360 човека, като лекарите в тях са 110, което по думите на директора на центъра д-р Юрий Торнев е бройка крайно недостатъчна. За разлика обаче от незаетите щатове за доктори, тези за медсестри, фелдшери и шофьори, както и за служители на телефон, са заети до един. Причината за дефицита и текучеството са натовареността и ниските заплати. Заедно с начисленията за дежурства лекар там може да вземе най-много 800 лв. месечно.

Monitor.bg