Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Сменят методиката в образованието: Ще учат децата на мислене

Учителите ще учат децата да мислят в клас, а не да повтарят заучени фрази. За целта почти половината учители ще бъдат обучени от 15 септември по новата методика на преподаване.Другата цел на масовата квалификация е България да успее да излезе от позорната статистика на международните изследвания за грамотност.Над 40 000 учители (от общо около 90 000) ще преминат през различни видове обучения и за това ще бъдат похарчени 75 млн. лв., пише „Труд“. Парите са по оперативна програма “Човешки ресурси”, а срокът им за харчене е до 2013 г.Масовото обучение на педагози се очаква да сложи край на практиката на възпроизвеждане на знания, по която се работи у нас от 1948 г., и децата да се научат да мислят сами.

Преди седмица Европейската комисия разпространи данни от международното оценяване PISA, според което учениците в България, Румъния и Люксембург показват най-слаби резултати от всички младежи в ЕС по отношение на възможностите им да четат на родния си език. Резултатите са базирани на данни от 2009 г., според които 40% от учениците в нашата страна и в Румъния показват незадоволителна грамотност. Тези резултати не са били променени в продължение на последните 9 години.Следващото такова изследване ще е през 2012 г. по математика. От министерството на образованието предвиждат освен обучения на педагозите и засилени проверки в часовете по математика.Промени ще има и при матурите за 7 и 12 клас, като се предвижда те да се провеждат след средата на май и да са в един и същи ден. Целта е да се прекрати практиката от последните няколко години през целия май в училищата да се учи 10-15 дни заради многото национални препитвания.

Целодневното обучение да стане от I до VII клас, обмислят в образователното ведомство. Сега то е въведено за първолаците, а от новата учебна година ще обхване и тези от втори клас. За целта в училищата ще влязат 28 млн. лв. Постепенно допълнителни часове ще бъдат въведени до края на прогимназията. Те ще бъдат съобразени с възрастовите особености на учениците, ще има занимания по спорт, както и по интереси. В заниманията след задължителните часове участват само онези ученици, които искат, напомниха от образователното министерство.Обучението по професии вече е на принципа “2 в 1”, като заедно с престижен занаят децата от техникумите ще учат и нежелана специалност, която е приоритет за държавата.

dir.bg/