Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Четири нови фестивала бяха представени във Варна

„Достъпна култура в алтернативи” е името на спечеления проект на Община Варна, финансиран по ОП „Регионално развитие”, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.1-10/2010 . Идеята и бъдещата реализация бяха представени от ръководителя на проекта Елка Кръстева. Фестивалите носят сложни и къдрави имена, ще се провеждат в кварталите на Варна, а не в централната част на града за улеснение на гражданите – близо до домовете им. Както стана ясно – голяма част от целевата група участници са роми. Прави впечатление, че част от бъдещите фестивали се препокриват с вече съществуващи. По време на представянето журналист зададе риторичния въпрос: „Не е ли по-прозорливо да се мисли за проекти и дългосрочни програми за рязко ограничаване на безконтролната раждаемост на това население, вместо след това да се чудим как да изхранваме и забавляваме с фестивали тези невинни деца, народени по 10-12 в семейство”? На въпроса, разбира се, нямаше кой и как да отговори. Представянето приключи.

С няколко думи зам.кметът Коста Базитов представи друг одобрен проект – „Подпомагане на обучението на деца и ученици със специални образователни потребности“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Целта на схемата е подпомагане на образователния процес на децата и учениците със специални образователни потребности (СОП) – развитие на интегрираното и включващото обучение както и на обучението в специални училища, чрез:

• създаване на подкрепяща среда, включваща разработването на програми за обучение и развитие и за
професионална подготовка;
• специализирана подготовка на учители за работа с деца и ученици със СОП;
• промяна на обществените нагласи в подкрепа на интегрираното и включващото обучение и др.

Г-н Базитов като дългогодишен професионалист представи програмата набързо и стегнато, преди да се сети друг журналист да зададе неудобни въпроси.

Ели Маринова

http://www.barometar.net/