Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

FT: Налице са всички условия за следваща финансова криза

Финансовите кризи настъпват тогава, когато нивата на задлъжнялост са прекомерно високи и цените на активите паднат. Остротата на рецесиите, които следват, може да бъде смекчена чрез големи дефицити в публичните финанси и големи понижения на лихвените нива, пише FT.Днес условията за следващата финансова криза са вече налице. Дългът остава на нивата отпреди кризата, а оценките на американските ценни книжа и на британските имоти са сериозно завишени. Въпреки това възможността за ограничаване на поразителния ефект от следващата рецесия с големи повишения на дефицита и големи спадове на лихвените нива е вече изчерпана.Заплаха също представляват нивата на задлъжнялост в частния сектор, както е видно от финансовата криза в Ирландия. Преди краха на Ирландия страната имаше бюджетен излишък и ниско ниво на държавен дълг, но високо ниво на дълг в частния сектор. Тъй като правителствата не могат да оставят финансовите пазари да рухнат, то на практика данъкоплатците „записват“ дълга на частния сектор.

В САЩ дългът в частния сектор днес е с равностойност 2,6 пъти по-голяма от тази на БВП и близо два пъти над нивата от периода след кризата от 1929 г.Голяма част от този дълг е обезпечен с имоти и когато цените на активите се понижат кредиторите започват да се тревожат дали ще могат да си възвърнат кредита. Кредитополучателите също не са свободни от задължение, тъй като въпреки това трябва да изплатят кредита докрай. Така номиналната стойност на нетните задължения става отрицателна, с което ефектът от понижената стойност на активите се увеличава още повече. Колкото по-висока е стойността на брутния дълг, толкова по-висока е и степента на това увеличение.Още по-тревожно е, че това високо ниво на дълг в частния сектор съвпада с надценения капиталов пазар в САЩ. Според различни модели на оценка той е с до 60% надценен. Това все още е под нивата от пиковете през 1929 и 2000 г., но е близко до върховете от 1906, 1937 и 1968 г., които бяха последвани от спад на пазара и рецесии, пише изданието.

Ако имаме късмет, капиталовите пазари няма да отчетат рязък спад известно време. Всъщност очаквам за известно време да бъдат подкрепени от корпоративни покупки, пише Андрю Смидърс, председател на консултантската компания Smithers & Co.През последните години американският пазар се движи и в двете посоки в тясна корелация с корпоративните инвестиции, като различни учени проследяват тази връзка за период от над 100 години назад.В този смисъл от съществено значение е, при възможност, да прогнозираме дали компаниите ще продължат да бъдат активни в покупките на акции през идните месеци. Балансите на нефинансовите компании показват, че е много вероятно да стане именно така.Компаниите в САЩ разполагат със сравнително големи кешови резерви спрямо нивата на дълг, въпреки че съотношението е по-неблагоприятно в сравнение с 2006 г. Поне през последните 10 години тези резерви са основен показател за техните покупки на ценни книжа.Въпреки това официални данни сочат, че нивата на задлъжнялост на компаниите са близко до исторически максимум, независимо дали е в нетни или брутни изражения и независимо дали се съотнасят с техните резерви или производство.

Това е в рязък контраст с разпространеното становище, че балансът на американския бизнес е в страхотна форма. Тези изявления се базират на неточна интерпретация на данни от балансите на публичните компании, пише изданието.Последните не трябва да се използват за съпоставителна оценка на нивото на ливъридж. За тази цел за основа трябва да се взимат официалните дани на Фед, които могат да ви послужат ако търсите истината, но не и непременно ако преследвате висока комисиона.На базата на всичко това изгледите за бъдещето не са толкова положителни. Изглежда, че 2013 г. ще бъде интересна – в синхрон с древното китайско проклятие. Това е първата година на новото китайско правителство, на новия механизъм за стабилност в Европа и също така първата година на новото американско правителство.Обикновено непосредствено след избори на мода идват непопулярни мерки, така че избирателите да имат по-дълъг период да забравят, ако не могат да прощават, пише изданието.

Следователно пазарът на облигации трябва да реагира негативно на всяка неспособност за изработването на дългосрочен план за овладяване на дефицита в САЩ през 2013 г.Ако бъде приета сериозна политика обаче корпоративните парични потоци почти със сигурност ще се понижат рязко, тъй като подобрението в дефицита на САЩ би трябвало да бъде компенсирано от влошени парични потоци в някои области като частния сектор в икономиката.А ако корпоративните потоци се понижат, кой ще купува на капиталовия пазар?

http://www.investor.bg/