Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Седем български филма в Сараево

Седем български филма ще участват в тазгодишното издание на фестивала в Сараево.Най-голямото кино събитие на Балканите ще се проведе ще се проведе за 17-и път. Тази година датите са от 22 до 30 юли, съобщава Националният Филмов Център.Още на 13 юли бе обявена официалната програма, с която фестивалът прави акцент на по-новаторските филмови проекти от цял свят.Историите, които ще участват в състезателната програма идват от Югоизточна Европа – Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Косово, Македония, Малта, Румъния, Сърбия, Словения, Турция, Унгария, Хърватия, Черна гора, които се състезават в категориите игрален, документален и късометражен филм.България участва с „Аве” в конкурсната програма. Филмът е на Константин Божанов и ще се състезава с филми от Румъния, Турция, Хърватия и Австрия.

Два документални филма са включени в състезателната програма. Това са „Манчестър Юнайтед от Свищов” на Стефан Вълдобрев и българо-финландската копродукция „Правилата на ергенския живот” на режисьора Тонислав Христов.

В късометражната програма България страната ни участва с „Втори дубъл” на режисьорката Надежда Косева.В програмата „На фокус”, която си поставя за цел да представи най-добрите филми от региона за последната година са включени два български филма – „Подслон” на Драгомир Шолев – носител на голямата награда на 15-я София Филм Фест и определен от Българската филмова академия за най-добър филм за 2010 – и „Островът” на Камен Калев, чиято световна премиера се състоя тази година в Кан като част от програмата на Петнадесетдневката на режисьорите, премиерата му в българските киносалони се очаква през октомври.На Сараево Филм Фест ще бъде представена и една българска анимация – в рамките на програмата „Операция Кино” е включен анимационният филм „ХРОМОНИ” на Райна Атанасова и Ина Николова, спечелил Наградата в конкурса Филмово предизвикателство на 15-ия София Филм Фест.

http://www.dnes.bg/