Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Извънредна среща в Брюксел на лидерите от Еврозоната заради дълговата криза

Лидерите на страните от еврозоната се събират на извънредна среща в Брюксел,за да намерят убедително решение на гръцката дългова криза.Очаква се на нея да бъдат одобрени основните положения по втория пакет от помощи за страната.Срещата е по покана на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Очаква се на нея да присъства и управляващият директор на МВФ Кристин Лагард, която пое поста на 5 юли.Разногласията за начина, по който банките и другите частни  инвеститори да се включат във втория спасителен план за Гърция,  напоследък предизвикаха паника на пазарите.Някои европейски страни, водени от Германия, предложиха частните инвеститори да участват във финансирането. Този подход обаче е спорен от политическа гледна точка и среща съпротивата на Европейската централна банка.

Институцията се опасява, че рейтинговите агенции ще оценят това решение като обявяване на дефолт, което ще доведе до верижна реакция на финансовите пазари. Позицията на ЕЦБ е подкрепена от редица страни, сред които са Франция и Испания.
Ситуацията е много  сериозна и ако не бъде намерено решение, последиците ще се усетят в цяла Европа и отвъд, подчерта   председателят на  Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.Миналата година ЕС и Международният валутен фонд  отпуснаха на Атина помощ от 110 млрд. евро, която обаче се оказа  недостатъчна.

EkipNews.bg