Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Инвеститорите напускат дракона – китайският пазар на имоти е на път да се срине

Все повече инвеститори, търсещи възможности за печалба в чужбина, се насочват извън китайския пазар на имоти заради опасения, че правителствените мерки за ограничаване на спекулациите в сектора ще затрудняват все повече генерирането на атрактивни приходи.

Миналата година китайските власти предприеха мерки да се справят със спекулативното изкупуване на жилища и този ход като че ли вече дава желания ефект, като забавя темпото на инфлацията. По данни на The Economist, цитирани от списание Wealth Manager, през април цените на жилищата в Китай са нараснали с 4%. Въпреки че нивото все още е по-високо от целта на властите, то определено е успех в сравнение с 12,8% годишно повишение след финансовата криза, отчетени от Националното статистическо бюро. Анализаторите предполагат, че всъщност цените са се покачили доста повече от официалните данни.Строителството продължава с пълна пара. Данните за май, публикувани през юни, показват 19% годишно увеличение на жилищните обекти.

Според Питър Фърман, президент на бутиковата инвестиционна банка China First Capital, „най-печелившата индустрия в Китай вече е и една от най-трудните. Нещата бързо се преобърнаха и въздействието от този процес ще се усети от всички по-големи публично търгувани строители на недвижими имоти като Xinyuan Real Estate Co, SOHO China, Sino-Ocean Land Holdings и Central China Real Estate, както и от инвестиционните тръстове за имоти.“Фърман твърди, че повечето от проектите в строеж в момента се осъществяват с малки банкови заеми на фона на все по-ниската ликвидност, така че инвеститорите сега трябва да извадят доста пари и акции, което означава повече риск и по-ниска възвръщаемост.

Той разказва за още една промяна на правилата, която не е била толкова силно отразена в медиите. Китайските власти са затегнали правилата за релокиране на обитатели на съществуващи жилища с цел разчистване на терени за нови строежи. Това може да доведе до значителни забавяния на новите проекти и по-високи лихвени разходи.“Разбира се, основната цел на китайското правителство е да извади лесните пари от сектора на недвижимите имоти,“ твърди експертът и допълва, че „никога не е имало особено съмнение, че тази цел ще бъде постигната успешно. Скоростта и географският обсег на въздействието обаче изненадаха много хора“.

Андрю Никълъс, мениджър на фонда First State Asian Property Securities, е песимист за Китай и вярва, че мерките за ограничаване на пазара на жилища са предприети като част от по-мащабната борба на властите срещу инфлацията, която този месец достигна тригодишен максимум. „Прогнозата ни за китайските строители е негативна, тъй като правителството предприема мерки да охлади жилищния пазар и поддържа строга финансова политика“, казва той.По-големият въпрос е дали играта в Китай се е променила завинаги или пък мерките ще бъдат отхлабени, след като инфлацията отново падне до нивата, които правителството цели.

Нарастващите цени на имотите през последните 20 години не само помогнаха на имотните „барони“ в страната, но и бяха основният източник на нарастващата средна класа в Китай“, твърди Фърман. „Именно тук правителствената политика се превръща по-скоро в изкуство, отколкото в политика: как да се премахнат лесните печалби на строителите, като в същото време се запази мощта на средната класа“.

http://www.investor.bg/