Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

България – упоритият ученик, но без достатъчно знания в ЕС

„Правителството ще изпълни всичко, което Брюксел иска от нас, а в доклада на Европейската комисия е начертан план-графикът за работа през следващата година“, заяви пред bTV министър-председателят Бойко Борисов.Той подчерта, че експертите от Брюксел са изоставили дипломатичния тон, използван в предишните им доклади, защото са разбрали, че той не е „валиден“ за нашата страна и „общите приказки не предполагат поемане на отговорност“.“Документът е партньорски. В него Комисията казва: „За нас всичко е ясно, за вас в България – също. Така че сега просто решете проблемите си, изчистете детайлите, за да може догодина мониторингът да спре“,  коментира още премиерът.Той бе категоричен, че „всеки българин знае голяма част от констатациите в документа и Брюксел този път застава на страната на гражданското общество“.

За критиките към съдебната система

„Прокурори, съдии, членове на Висшия съдебен съвет трябва да се съберат и да си кажат: „И ние сме българи и имаме една година да изпълним препоръките, които са ни дали от Брюксел“, заяви Борисов по повод факта, че основните критики в доклада на ЕК са насочени към работата на магистратите у нас.Борисов сравни България с упорит ученик, който има воля, още няма достатъчно знания, няма достатъчно знания, но е упорит.“От ЕК казват на България – продължавай да учиш, но не само да държиш учебника и да го прелистваш, но и да учиш“, допълни той.

За закона за конфискация на незаконно придобито имущество

Министър-председателят подчерта, че евроекспертите директно заявяват, че родните депутати трябва да приемат закона за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, който бе отхвърлен преди дни.Според Борисов основният проблем на тези разпоредби е, че въпросното имущество трябва да се отнема без издадена присъда срещу собственика му.“Не зная дали друга държава би одобрила такъв закон“, каза той. И допълни, че текстът трябва да бъде изключително ясен, за да не може в определени случаи да се използва за политическа репресия.Той добави, че е гарантирал на правосъдния министър Маргарита Попова, че депутатите от ГЕРБ ще гласуват този закон, но я е помолил да се изчистят детайлите по него.“Няма да има нови смени в кабинета, преди изборите“, категоричен бе Борисов.

За даренията на МВР

„Веднага трябва да бъде прекратена практиката МВР да получава дарения от частни дарители“, заяви Борисов.Той увери, че парите, получавани от дарения, в следващия бюджет ще бъдат компенсирани. Според него тези дарения са били практика години наред.“Ако искат до 2012 г. да няма вече доклади за България, всички трябва да изпълним препоръките“, каза премиерът.

За вота на недоверие

„Много ми е жалко, наблюдавайки отстрани Мартин Димитров“, превключи Бойко Борисов на другата тема –  вотът на недоверие.По думите му поведението на ДПС и БСП е ясно. „СДС са марка, СДС са десницата, нашите партньори в ЕП“, каза той и добави, че ГЕРБ и СДС винаги са били приятели и са си помагали.“Иван Костов е ясен, с 5-6 депутати ясно е, че някой му дава трибуна и огромна медийна власт“, каза Борисов.“За Мартин ми е жално, гледам как се мъчи да обясни, че ще участва във вота, не е за БСП и ДПС, ама ще участва. Жал ми е, защото е млад лидер и това беше моментът да се еманципира“, завърши Бойко Борисов.

http://www.dnes.bg/