Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Изборите разцепиха църквата

Изборите разцепиха църквата. Само ден след като патриарх Максим забрани на свещениците да влизат в политиката, половината от тях скочиха срещу решението на Светия синод. Пръв на патриарха се опълчи отец Евгений от централния православен храм „Свети Димитър“ в Сливен. „След Освобождението на България от турско робство първият кмет на Сливен е митрополит Серафим. Ако погледнете снимките на първото Велико народно събрание, ще видите немалко хора с раса вътре“, заяви за „Стандарт“ отец Евгений. По онова време политиците са направили най-добрата ни конституция, която и до днес е основа на държавността у нас. Днес времето подобно, води се борба срещу българския народ и духовниците трябва да се намесят в политиката. Хората с раса трябва да влязат поне за един мандат, защото българската политика има нужда от морал. Сега уж все специалисти влизат във властта, но без морал и затова стават зли гении, започват да крадат много. Нужни са хора, които да държат на морала и Светият синод трябва да помисли и да промени решението си, каза свещеникът, който пръв се опълчи срещу абортите у нас.

Отец Евгений няма намерение лично да влиза в политиката. „Познавам обаче духовници с необходимите управленски качества, от които със сигурност би имало полза обществото ни. Това, че сме духовници, не означава, че не трябва да се грижим за материалния просперитет на хората“, каза отец Евгений, припомняйки, че след Освобождението на България от турско робство България е станала водеща страна в Европа във финансово отношение. „Да пази Господ свещеник да влезе в политиката“, скочи срещу отец Евгений, прекръствайки се, архиерейският наместник в Шумен и предстоятел на храма „Свето Възнесение“ отец Димитър. „На свещениците е изрично забранена каквато и да е политическа дейност, а и на свещеника не му е задача да дели хората на партиeн принципи, докато бие камбаната, какъв ни е зорът да се пъхаме там, където скърца вратата“, допълни с риторика протеста си отец Димитър. „Няма такъв филм! Никой няма да го допусне“, категоричен е и доста по-младият от него отец Емил, предстоятел на храма „Свети Три Светители“ в Шумен. Спомнете си, каза той, Фори Светулката, дето се занимаваше с политика и накрая беше отлъчен. Според отец Емил светската и духовната власт не трябва да се мешат. „Да, мога да отслужа водосвет на някоя партия за благополучие, но това не значи, че споделям политиката й или че я рекламирам“, каза отец Емил.

Той е убеден, че водосвет може да се направи навсякъде извън църквата, където хората имат нужда. „Да, мястото на тайнствата е храмът, но има традиция и нищо нередно няма свещеникът да излезе на площада или да освети нов дом, офис, болница, ако хората имат нужда от благословение“, съгласява се и отец Димитър. В същото време в Кърджали вече има двама известни свещеници – отец Петър Гарена и отец Боян Саръев, за които хората предполагат, че ще се впуснат в политиката. Името на енорийския свещеник на духовното средище „Успение Богородично“ в кв. Гледка отец Саръев бе спрягано през последните дни за евентуален кандидат на ПП ГЕРБ за кмет на Кърджали. Дори се появи информация, че зам.-председателят на партията и ръководител на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов е разговарял с него „на четири очи“. Официално обаче информацията бе отречена.

standartnews.com