Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Над 200 тежкотоварни автомобила ще протестират в София срещу законопроекта за управление на отпадъците

Протестното шествие под надслов „Машини за скрап” ще започе утре, 22.07.2011 г. (петък) от бул. „Ботевградско шосе” в 10.00 ч.  Ще премине по бул. „Данаил Николаев”, Сточна гара, бул. „Сливница” до „Околовръстен път”.

Представителите на бизнеса ще изразят своето категорично несъгласие и безкомпромисни действия с опита на държавата да монополизира и унищожи чрез закон, добре работещ, повече от 20 години, бизнес сектор за събиране и рециклиране на отпадъци в България. Протестът се организира от Гражданската инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране и е подкрепен от браншовите организации, подписали Споразумението за сътрудничество на 18.07.2011 г., в БСК.

Тежкотоварните автомобили, които ще участват в шествието са едва 10% от техниката, собственост на фирми и организации в сектора за рециклиране на отпадъци в България. Останалите машини и оборудване на фирмите няма да бъдат транспотирани до София на този етап. Машините са част от оборудването на площадките за събиране, депониране и третиране на отпадъци.

80 % от техниката, изграждането на площадките и тяхното оборудване са направени с кредити от банки или лизингови къщи в България. С влизането в сила на законопроекта за управление на отпадъците, стотици фирми ще останат не само, без бизнес, но и без финансова възможност да погасяват инвестиционните си кредити, получени за закупуване на техника и оборудване. Инвестициите за пускането в експлоатация на една средно голяма площадка са около 1,5 млн. лева. В момента в България действат 2400 лицензирани площадки.

http://www.barometar.net/