Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Проф. Любен Корнезов внесе проект на Закон за българския език

Депутатът от БСП Любен Корнезов внесе проект за Закон за българския език.В мотивите си той пояснява, че проектозаконът развива конституционните принципи, че „официалният език в републиката е българския“ и, че „изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани“.Проф. Корнезов припомня, че в Конституцията е записано, че Народното събрание трябва да приеме специален закон за българския език, а срокът за това е отдавна изтекъл.В поректозакона подробно са посочени случаите, когато българският език е задължителен.

Според него партиите и обществените организации са длъжни при своите публични изяви да използват българския език.Във всички училища е задължително преподаването на български език, литература, история и география.В същото време, според проф. Корнезов, законопоректът гарантира правата на българските граждани, за които българският език не е майчин. Те имат право да го използват не само при общуването помежду си, но и да го изучават в училищата по учебни програми и планове, учебници и учебни помагала, одобрени от министъра на образованието и науката.

Любен Корнезов предлага създаването на специализиран държавен орган – Комисия за опазване и развитие на българския език с членове изтъкнати специалисти по българско езикознание и литература, писатели, журналисти.Предлага се изборът на членовете му, които няма да бъдат на щат, да става от БАН, СБП, СУ „Кл.Охридски“ и т.н., а не от държавни органи, за да се избегне политизирането му.Проф. Васил Райнов, председател на Института за български език към БАН, коментира тази сутрин за БНТ, че, ако трябва да бъде изготвен закон за езика – за това как той да бъде използван, то инициативата трябва да бъде предприета от специалистите в областта – еизковедите.

vesti.bg