Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Големите градове прегряват

Така нареченият градски топлинен ефект се отразява зле на жителите на мегаполисите. Негативните последици от това явление обаче могат да дадат ход на инвестиции в зелени площи.Нуждата да се ограничи „прегряването“ в градовете не предизвиква съмнение у никого, тъй като нажежените до червено „каменни джунгли“ не за първа година стават обект на обществено възмущение. Много често обаче на инвеститорите не им достига смелост да последват новите тенденции и да преминат към озеленяване в жилищния сектор, пише онлайн изданието Prian.ru. В момента температурата в централните райони на най-големите градове в Европа е с цели 6 градуса по Целзий по-висока от тази в селските местности. Според последните изследвания на британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS) въздействието на глобалното затопляне в централните части на мегаполисите и големите градове като цяло може да бъде ограничено чрез увеличение на зелените зони.

Английските учени прогнозират, че през 2050 г. летните температури в градовете на Великобритания ще се повишат с още 3,5 градуса по Целзий. Особено много от това прегряване ще пострадат вътрешните райони в големите градове. Чрез разширяване на площите със зеленина и масовото засаждане на растения по покривите и фасадите на сградите температурата в градовете може да се намали с минимум 2,5 градуса по Целзий.

Дългосрочните икономически и екологични последици от затоплянето трябва да се вземат предвид при планирането на градовете, като „зелените“ площи следва да се разглеждат с предимство пред улиците, транспортните артерии и проектите за изграждане на търговски и офис сгради, съветват от RICS. В същото време инвестициите в такива зони трябва да се поддържат в икономически план.Докладът на германското поделение на RICS съдържа разнообразна информация и технически параметри, свързани с изменението на климата в градовете. Описаните проблеми и начините за решаването им се разглеждат като допълнение към общата информация за въздействието на екологията върху живота в градовете. Документът също така разглежда и възможни варианти за финансиране на озеленителни проекти. Ако общата площ на зелените площи бъде увеличена с 10%, това би позволило екологичната обстановка да се задържи в сегашното си състояние и да не се допуска разликата между температурите в градовете и селата да надхвърля 7 градуса по Целзий, твърдят от RICS.

http://www.investor.bg/