Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Работа след 63 = по-висока пенсия

Бонус върху пенсията да получава всеки, който остане на работа след навършване на определените години. Мъжете, предпочели да се трудят след 63 г., вместо да излязат в заслужена почивка, ще взимат поне 3% отгоре за всяка допълнително изработена година. За жените правилото ще важи, след като чукнат 60 г. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов. Той внася предложението за обсъждане в тристранката.

„Това е продължение на пенсионната реформа, която правим. Целта е да стимулираме българите да се трудят и след навършване на пенсионна възраст“, обясни за „Стандарт“ Младенов. „Демографската картина е много тежка“, каза още министърът по повод окончателните данни от преброяването. За 10 години броят на трудоспособните хора у нас е намалял с 375 хил. души. Това автоматично е вдигнало нивото на безработицата с 1%. За юни тя е вече 9,56%, при 8,87% през май. Досега Агенцията по заетостта отчиташе безработицата на базата на данните за икономически активното население от преброяването през 2001 г.

За мъжете набор 1951 и жените набор 1954 г., които трябва да се пенсионират през 2014 г., вече няма да има таван на пенсиите. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов. „След две години започва постепенно падане на тавана на пенсиите. Първо това ще стане за новопостъпилите след 2013 г. пенсионери, а после и за всички останали пенсии“, заяви Младенов пред Нова тв. Той обясни, че за хората, които са се пенсионирали прези 2013 г., таванът ще остане, но ще расте с увеличаването на максималния осигурителен доход. Според Кодекса за социално осигуряване пенсията не може да надхвърля 35% от максималния осигурителен доход, или 700 лв. в момента, независимо че според осигурителния принос на човек се полагат повече пари за старост. В България около 44 000 души получават по-ниски пенсии от заработените. Заради това ограничение преди време в Страсбург няколко българи заведоха дела.

Министърът на труда обяви, че се готви бонус за хората, които са изпълнили всички условия за пенсиониране, но останат на работа – 3% за всяка допълнително изработена година. Ще направя това предложение пред социалните партньори, каза Младенов. Целта е да се стимулират хората да работят и след навършване на пенсионна възраст. Демографската картина е много тежка – така социалният министър коментира последните данни от преброяването на населението в страната. За 10 години броят на трудоспособните българи е намалял с 375 хил. души. Това автоматично вдигна нивото на безработицата у нас с 1%. Досега Агенцията по заетостта отчиташе безработицата на базата на данните за икономически активното население от предишното преброяване през 2001 г. Така безработицата за юни е 9.56% при 8.87% през май. Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министрите си оттук нататък да съобразяват всичките си политики с новите данни от преброяването.

standartnews.com