Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Данъчните погват еконарушителите

Данъчните може да блокират банковата ви сметка, ако хвърлите фас или кутийка от бира в гората. Данъчните погват еконарушителите, като ще събират принудително глоби за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци и замърсяването на околната среда. Така всеки, който е предизвикал пожар поради изхвърлен фас от цигара в гората или е оставил боклук на непозволено място, ще бъде принуден да си плати глобата до 500 лв. С наредба на финансовия министър Симеон Дянков ще се подобри обменът на информация между приходната агенция и Министерството на околната среда и водите.

Така по-лесно към данъчните ще се прехвърлят имената и адресите на хора и фирми с просрочени дългове за еконарушения. В последните месеци са се повишили значително наказателните постановления на граждани и фирми, замърсили въздуха, почвите и водите. Отделно проблем са ловците и риболовците, нарушаващи екоравновесието, както и незаконната сеч. Досега често се случваше глобените за незаконно хвърляне на боклук или лов да „забравят“ да си платят актовете. С наредбата се цели подобряване на събираемостта на тези глоби, като на НАП ще се предава цялата налична информация за нарушителите.

Така инспекторите лесно ще откриват длъжниците, които не са си платили доброволно, за да блокират банковите сметки и имуществото им. Само за първите три месеца на годината за еконарушения са издадени 209 наказателни постановления на фирми и граждани за налагане на глоби на стойност 517 168 лв. От тях 105 броя са на фирми. За периода са платени сумите по 134 акта на стойност 334 846 лв. и са обжалвани 22 наложени санкции за 130 200 лв. Най-много са глобите за нарушаване на Закона за управление на отпадъците – 89 бр.; по законите в областта на биоразнообразието, защитените територии и лечебните растения са написани 38 акта; за нарушаване на Закона за опазване на околната среда са наложени 37 акта; за нарушаване на Закона за водите – 28 бр., а по Закона за чистотата на атмосферния въздух – 14 бр. Предвижда се списъкът с длъжниците към МОСВ да се предава периодично на НАП на електронен носител и по имейл с електронен подпис.

standartnews.com