Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

АЕЦ „Фукушима 1“ е била класирана като опасна за облъчване на персонала и преди 11 март

Децата, които живеят в района на авариралата японска атомна централа „Фукушима 1“ ще бъдат подложени на редовни изследвания за ракови заболявания до края на живота им, съобщава в. „Дейли телеграф“, като се позовава на японски медии. Изследванията целят да открият ранните симптоми на рак на щитовидната жлеза и ще се извършват на всеки две години, докато децата от района на „Фукушима 1“ навършат 20 години, а след това на всеки пет години. Става дума за около 360 000 деца, които са на възраст от 18 или под 18 години. Изследванията ще са безплатни и ще започнат през октомври.След катастрофалното земетресение и цунамито от 11 март централата аварира и от нея започна да изтича радиация, което предизвика евакуация в зоната около нея. Заразени се оказаха въздуха, почвата и морската вода, а после и зеленчуци, зърнени култури, фуражи, животни и месо.Близо 3000 крави и телета, за които се предполага, че са яли заразен с радиоактивни елементи фураж, са били доставени в кланици из цялата страна и се предполага, че месото им е било продадено на супермаркети и на ресторанти из Япония.

Същевременно агенция „Ройтерс“ съобщава, че „Фукушима 1“ е била класирана като една от най-опасните атомни централи в света по показателя излагане на персонала на радиационно облъчване.В продължение на пет години до 2008 г. централата е била дори начело на класацията на най-опасните атомни централи в Япония и една от петте най-опасни централи в света по този показател.Тези класации „Ройтерс“ откри при преглед на документи и презентации, направени на конференции по въпросите на безопасността на ядрената енергетика, състояли се през последните седем години. Документите се пазят в архивите на японското министерство на търговията и на промишлеността.

В началото на първото десетилетие на 21 век във всеки от реакторите на „Фукушима 1“ работниците са били изложени на 2,5 пъти повече радиация, отколкото в американски реактори със същия дизайн като този на реакторите във „Фукушима 1“, пише „Ройтерс“. През 2009 г. разликата е била понамалена, но радиационното излагане на работниците пак е било 1,7 пъти повече от средното за подобни централи в САЩ.Поради високото радиационно облъчване във „Фукушима 1“ компанията-оператор ТЕПКО е наемала хиляди работници годишно, за да се редуват по няколко дни при много опасни условия. Централата използвала средно по 9000 работници годишно през първото десетилетие на 21 век, сочат данните, с които се е запознала „Ройтерс“.Но въпреки това голямо количество работна ръка, един работник в централата е бил изложен средно на 73 процента повече радиационно облъчване от работник в другите атомни централи на Япония през първото десетилетие на 21 век.

С течение на времето ТЕПКО е предприел стъпки за намаляване на радиационното излагане на работниците, като е вкарал в действие роботи, които да инспектират проблемни участъци, и е променил състава на тръбите в реакторите, за да не корозират бързо. Тези мерки са намалили като цяло радиацинното излагане на работниците с една трета в сравнение с 1978 г., когато в тази насока е бил отчетен истински пик във Фукушима 1.Дизайнът на реакторите във „Фукушима 1“ е пораждал особени предизвикателства пред правилата за безопасност по време на рутинното им, планово спиране, защото радиоактивната пара можела да циркулира из турбината, генерираща електричество, което означава, че голяма част от централата пораждала радиационен риск и по време на ремонта, отбелязва „Ройтерс“.Оценки показват и, че мениджърите на ТЕПКО в централата са били склонни да поставят на преден план намаляване на разходите вместо да изпълняват ангажимента да държат работниците, изложени на възможно най-ниски дози радиация.

EkipNews.bg