Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Защо еврото вероятно ще продължи да се изплъзва от гравитацията на кризата

Икономиката на еврозоната отслабва, най-малко една европейска страна е все по-близо до фалита, а разпадането на валутния съюз не може да бъде напълно изключено, пише Wall Street Journal.Знак, че пазарният натиск няма да отслабне е доходността по 10-годишните испански и италиански ДЦК, която се повиши въпреки договарянето на последния спасителен план за Гърция. Лихвите по испанските и италианските облигации вече достигнаха 5,8% и 5,4% съответно – около половин процентен пункт над нивата през януари.

И все пак всичко това не се отразява почти по никакъв начин на еврото. Всъщност от началото на годината единната европейска валута е спечелила  спрямо американския долар 6,6% до 1,4380 долара в понеделник. На годишна база еврото е нараснало спрямо долара с близо 11%, въпреки все по-осезаемите опасения около дълговата криза и мрачната прогноза за икономическия растеж на еврозоната.Изглежда почти сигурно, че следващата промяна на курса на еврото ще е надолу. И все пак Йенс Нордвиг от Nomura Securities очаква курсът на единната европейска валута да се задържи. Според него еврото ще се търгува около 1,40 долара в края на това тримесечие и ще се задържи на същите нива до края на годината.Причината за това се крие както в слабостта на долара така и в силата на еврото.

Наистина, от началото на годината еврото изгуби позиции спрямо други по-устойчиви валути като Швейцарския франк. „Ако се вгледате в щатските фундаменти обаче ще е трудно да останете „бичи“ настроен спрямо долара“, казва Алан Ръскин, валутен стратег на Deutsche Bank.Слабият темп на възстановяване на щатската икономика, високата безработица и близките до нулата лихвени проценти правят американската валута сравнително слабо привлекателна. Тази тенденция вероятно ще задържи еврото на сегашните нива, освен ако Федералният резерв (Фед) не започне да повишава лихвените проценти или пък Европейската централна банка (ЕЦБ) не понижи своите.

Фед определено няма намерение да прави това засега. Колкото до ЕЦБ, този месец банката повиши основния лихвен процент до 1,5% и едва ли ще промени политиката си, освен ако германската икономика не се забави рязко.Силният растеж на германския износ за развиващите се пазари подкрепи германската икономика въпреки по-скъпото евро. Това е основна причина за силата на единната валута, казва Дейвид Уо, стратег на Bank of America Merrill Lynch.Разбира се, растежът на глобалната икономика може да се забавя и едно евентуално твърдо приземяване със сигурност ще потопи еврото и ще подкрепи долара. Сега за сега обаче силата на еврото не е нещо изненадващо.

http://www.investor.bg/