Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Доц. Стефка Петрова: Консумацията на шоколад трябва да бъде ограничена, а не забранена

Колкото по-късно едно дете започне да похапва шоколад, толкова по-добре. Това обаче не означава, че той е забранен, отбеляза в интервю за ТВ „Европа“ доц. Стефка Петрова, национален консултант по хранене. “Идеята е те да бъдат ограничавани, особено в детска възраст, когато се формира вкусът към сладко. Още от детската градина трябва да се обяснява на децата какво е полезно да ядат и какво не, подчерта Яна Алексиева от асоциация „Родители”. За целта хората, които работят там, трябва да са добре запознати с основните правила за здравословното хранене.

– Как ви се струва въвеждането на „данък хамбургер” за цялото общество?

С.П.: Има такава идея по отношение на храните, които допринасят в най-голяма степен за нездравословния модел на хранене. Унгария е една много смела страна, за да въведе един такъв данък, защото има много голяма резистентност на производителите. Един подход, който често се препоръчва, е така нареченото реформулиране на храните, който подход ние в момента сме възприели като основна политика за намаляването на тези хранителни вещества, които увеличават риска за здравето. Тази мярка е добра, но много страни все още се въздържат от въвеждането й.

Я.А.: На мен също ми се струва доста смело за момента. На нас ни се иска да гледаме доста по-реалистично на нещата и да се опитваме наистина да направим нещо.

– Можем ли да се храним здравословно, ако нямаме добър стандарт на живот? За 1.80 лв. може ли да се осигури едно добро меню за едно дете?

С.П.: Истина е, че здравословното хранене изисква включването на много голямо разнообразие от храни. Трябва през всички сезони да има пресни плодове и зеленчуци, а в България има много сериозна разлика в цените на плодовете и зеленчуците в различните сезони. Мисля, че с тази поредна наредба за изискването на организирано хранене на децата държавата поставя ясно приоритета за подобряването на храненето на децата. У нас сега се наблюдава една тенденция на увеличаването на броя на хората с наднормено тегло още от най-ранна детска възраст. Има рискове от увеличаване дефицитите на някои витамини, анемията е доста сериозен проблем при малките деца. Трябва да се вземат навреме и сериозни мерки, дори това да струва малко повече пари за родителите.

– Такива проблеми при какви семейства се появяват, при семейства с възможности или при такива, които не могат да си позволят качествени храни?

С.П.: Свръхтеглото и затлъстяването са с най-голяма честота при семействата с най-големи доходи и с най-ниски доходи. Ниският социално-икономически статус предполага по-ниско качество, но не на храненето. Оказа се, че основният фактор е образованието на майката и нейната информираност, защото здравословното хранене невинаги е свързано само с пари. На първо място това е познанието на родителите, така че колкото по-информирани са те, толкова по-голям става шансът те да хранят здравословно децата си.

– Ако се увеличи с 0,15 лв. на ден храненето на децата, с какво това ще промени менюто на децата на ден?

Я.А.: Нещата, които за нас са важни, са това, че децата трябва да бъдат възпитавани в училище, в детската градина, оттам да се започне и да се показва моделът как те трябва да бъдат хранени. Ние сме забелязали, че когато работим директно с деца, те сами показват симптомите и започват да вървят по правилния път. Друго важно е повишаването на финансовата стойност на заплащането за храна, но ние не сме съгласни с това, че то трябва да бъде за сметка на родителите.

– Не, няма да се поемат от родителите, а от държавата, доколкото разбрах.

С.П: Това според мен трябва да бъде една държавна и общинска политика.

– Имате ли наблюдения дали една частна детска градина или училище имат по-добро меню, отколкото общинските и държавните?

Я.А.: Невинаги е така. Единственото, което сме забелязали, е, че те са доста по-отворени за родителите. В една частна детска градина родителят има много повече достъп и прозрачност и много повече му се чува думата.

С.П.: Нормалната практика е родителят да взема активно участие в определянето на храненето на децата в детските заведения, да дават препоръки и да участват в контрола. Мисля, че е време обществото да има много по-голяма роля в храненето на своите деца.

– Според вас как би трябвало и ще съумеят ли в тези 2,05 лв. да направят едно добро меню и как би изглеждало то?

С.П.: Опитва се правителството да намери подходи, за да се намали цената на продуктите, които се доставят в детските заведения, което според мен е много важно. Трябва да се намери такъв механизъм, при който да се избегнат посредниците, които всъщност оскъпяват цената. Трябва да се включват повече български продукти, особено плодове и зеленчуци.

– Но как би изглеждало едно такова меню и трябва ли да се прави разлика във възрастта на детето?

С.П.: Храненето на децата във всички възрасти има общи принципи, които са валидни и при възрастните, например разнообразието на храните. Всяка възрастова група си има специфика. Ние направихме едно проучване на кърмачета и деца до 3 г. и установихме, че много родители, повлияни от нашите послания, че трябва да се намалява съдържанието на мазнини в храните, препоръчителното употребяване на млечни продукти, дават на децата още от ранна възраст обезмаслено мляко, което е абсолютно не препоръчително. Децата до 3 г. трябва да консумират пълномаслено мляко, защото относителният дял на мазнини в най-ранната детска възраст е значително по-голям. Те се нуждаят от много повече мазнини за енергията, за умствената дейност, така че наистина има разлика в различните групи, а да не говорим вече за порции, консистенция на храните и т.н. Някои храни в най-ранна детска възраст трябва да се въвеждат постепенно, за да може детето да ги възприеме. Възрастта има значение.

– От коя възраст е препоръчително да се дава шоколад на едно дете и колко пъти седмично?

С.П.: Колкото по-късно се дават концентрирани захари, толкова по-добре. По принцип това не са забранени храни, идеята е да бъдат ограничавани, особено в детска възраст, когато се формира вкусът към сладко. Ние не ги забраняваме, а ги ограничаваме, защото много по-добре е детето да изяде един плод, отколкото да изяде някакво сладко десертче. То ще му даде само енергия и нищо друго, докато плодът ще му даде и витамини, и минерали.

Я.А.: Ако ние възпитаваме децата си още от ранна възраст в това как да се хранят и формираме техните вкусове, по този начин то формира неговото мислене за в бъдеще.

– Не трябва ли да има образование както за децата, така и за родителите, които не са наясно?

Я.А.: Мисля, че това би могло да стане чрез медиите, чрез много литература, това, което ние правим като неправителствена организация. Аз не съм съгласна, че най-бедният слой храни децата си лошо. Ние не трябва да си мислим, че здравословното хранене е нещо изключително скъпо.

С.П.: Ние сме разработили национални препоръки за здравословно хранене за почти всички възрастови групи, като започнахме от възрастното население от 18 до 65 г., за ученическа възраст, за кърмачета, за бременни и т.н. Но за съжаление тези наши послания трудно стигат до цялото население, защото финансовите възможности на Министерството на здравеопазването са ограничени, затова ние ги публикуваме всяка година, но въпреки това те пак не достигат до всички. Ние сме ги качили в нашия интернет сайт, масмедиите се включват активно в кампаниите, които провеждаме, и така колкото повече се говори и се пише по този въпрос, толкова по-добре. Трябва да се внимава от какви източници се взема информация, защото много често хората се объркват.

ИНТЕРВЮ НА ДИМИТРИНА ПАНДУРОВА

EkipNews.bg