Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

„Лукойл“ спира работа, управляващите не очакват криза с горивата

Директорът на „Лукойл Нефтохим“ Валентин Златев заяви, че рафинерията спира работа, тъй като трябва да спази закона. Той каза това след среща във финансовото министерство за отнетия лиценз на „Лукойл“, на която присъстваха ръководителят на Агенция „Митници” Ваньо Танов и финансовият министър Симеон Дянков.Златев не отговори на въпроса ще има ли проблеми на бензиностанциите, както и дали рафинерията ще постави измервателни уреди преди края на годината, което би позволило „Лукойл“ да заработи отново като данъчен склад. Преди срещата финансовият министър Симеон Дянков обяви, че до криза на пазара на горива няма да се стигне.

„Няма да има криза, тук трябва да се покаже, че и малките, и големите фирми са еднакви пред закона и всички трябва да изпълняват закона. Има достатъчно вносители, над 420 лицензирани вносители има в България, така че ще има достатъчно горива”, каза Дянков.Директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов отне лиценза за управление на данъчни складове на „Нефтохим Бургас” и нефтен терминал „Росенец” на „Лукойл Нефтохим Бургас“. Решението е било връчено на 26 юли и е влязло в сила веднага. Причината за санкцията е неспазеното от „Лукойл“ изискване в складовете да бъдат поставени измервателни уреди.В средата на юни стана ясно, че единствената фирма, която не е успяла да се подготви, за да работи по новата наредба, е именно „Лукойл Нефтохим”.

Сега въпросът е до края на годината ли ще остане затворен „Лукойл Нефтохим”, или ще успеят малко по-рано да си поставят измервателните уреди. Другият въпрос, който стои, е ще има ли проблем с пазара на горивата в България, защото „Лукойл“ покрива някъде около 40% от пазара в България. Ваньо Танов, директорът на Агенция „Митници”, беше категоричен, че в крайна сметка всички трябва да спазват регламентите.„Ако те се активират и изпълнят изискванията, поставят съответните уреди и осигурят онлайн връзка към автоматизираната система на Агенция „Митници”, това може да стане в рамките според мен на два, максимум три месеца. Аз смятам, че достатъчно горива има в държавата, а тя има и механизми други, с които да въздейства, има и достатъчно много вносители, свободен е пазарът, така че не може да се получи недостиг на горива”, каза Ваньо Танов.

„Лукойл Нефтохим Бургас“ сега по закон може да преработва само това, което се намира в комбината, каза още Ваньо Танов. Дружеството
може да внася и да изнася гориво, уточни той. Екипи на Агенция „Митници“ са влезли днес в нефтохима и правят инвентаризация, за да се види колко акциз и ДДС дължи дружеството и тези екипи до два-три дни ще си свършат работата, каза Танов. Той посочи, че „Лукойл Нефтохим Бургас“ може да обжалва заповедта му за предварително изпълнение за отнемане на лиценза. Това обжалване обаче трябва да бъде одобрено на първа и на втора инстанция от съда, допълни той. Ваньо Танов каза, че очаква „Лукойл“ да обжалва решението за отнемане лиценза на нефтохима и на нефтено пристанище „Росенец“.

EkipNews.bg