Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Жеги и горски пожари мъчат Русия

Необичайни горещини обхванаха Русия и доведоха до избухването на бързо разпространяващи се горски пожари. Тропическата жега подхрани страховете за повторение на миналогодишното лято, когато столицата Москва бе засегната от рекордна суша и огнен ад, довел до стотици жертви и ранени и унищожаване на реколтата.

Според руското министерство на извънредните ситуации само за последните 24 часа пожарите са се разраснали с 35% и са обхванали площ от 10 800 хектара. В няколко селища на Волгоград огнената стихия наложи евакуацията на местното население. Пожари горят и в далекоизточните региони Якутия, Коми и Хабаровск, както и в северните Архангелск и Карелия. В Москва, където температурите достигнаха 35 градуса по Целзий, хората потърсиха спасение от жегата в градските фонтани или избягаха по посока по-прохладни места на по-голяма надморска височина.

Необичайните жеги и последвалото рекордно засушаване миналата година нанесоха тежки щети на националната икономика, чийто БВП се срина, а властите бяха принудени да наложат забрана за износ на зърно. Мораториумът бе вдигнат на 1 юли тази година и очакванията са годишната продукция на жито и пшеница да стигне 85-90 милиона тона. С необичайно високите температури нараснаха и опасенията за здравето на хората, особено на хронично болните, които са податливи на топлинни удари, обезводняване и бум на сърдечно-съдовите заболявания.

EkipNews.bg