Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Булгартабак: Вътрешният пазар бележи лек ръст заради спада на контрабандата

Обемът на продажбите на „Булгартабак Холдинг“ АД за полугодието е нараснал с 38% спрямо същия период на миналата година, съобщи за Investor.bg председателят на съвета на директорите и търговски директор на компанията Александър Манолев. Този значителен ръст се дължи най-вече на увеличението на износа.През тази година Булгартабак навлезе със свои марки цигари и на няколко нови пазара – Полша, Хърватска, Израел, Молдова, Туркменистан. Във финансово изражение ръстът на продажбите в чужбина е около 25% поради увеличаване на обемите и вдигане на цените на някои марки цигари.

Позициите на „Булгартабак-Холдинг“ АД на вътрешния пазар през последната година са стабилни като обем и приходи, с поддържане на пазарен дял от 36-37%, посочи още Манолев.

Що се отнася до бандеролния пазар на цигари в България, по данни от маркетингови проучвания, през второто тримесечие на годината той бележи всеки месец ръст на годишна база с по 2-3%. Това означава, че наред със запазването на пазарния дял на компанията, тя има лек ръст на обема на продажбите си и на вътрешния пазар. Ръстът е заради нарастване на търсенето на опаковките от по 10 цигари и тези с дължина 100 мм, уточни Манолев. По думите му посоченият, макар и малък ръст на вътрешния пазар, се дължи основно на намаляване на контрабандата.

Очакванията на ръководството на Булгартабак са, че приблизително същият ръст на реализираните цигари на вътрешния пазар ще се запази и през втората половина на годината. Бандеролният пазар на цигари в България през последната година се движи в рамките на около 700-800 тона на месец.Една от най-продаваните марки цигари на Булгартабак и на нашия пазар като цяло продължава да е Victory, с пазарен дял от около 17%. От марките цигари на Булгартабак за последните месеци най-голям ръст на продажбите има Еva – около 33% към края на юни спрямо началото на годината, така че вече делът й на цигарения пазар у нас е около 6%.

През втората половина на годината холдингът планира разширяване на пазарните си позиции в страни от Северна Африка и Далечния Изток. За първото полугодие компанията е преизпълнила бизнес плана си и очакванията са да има преизпълнение и за цялата 2011 г., както по обем на реализираните цигари, така и във финансово изражение.Относно цените на марките цигари на холдинга през следващите месеци, Манолев коментира: „Ценовата политика на компанията зависи от пазарната конюнктура. Значителни промени на цените на цигарите в едната или другата посока обаче засега не предвиждаме.“

http://www.investor.bg/