Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Защо производствата с високи заплати са ценни за икономиката

Традиционните класации на компаниите са по приходи или по печалба. Колко обаче плащат големите компании за персонал (заплати и осигуровки) и кои компании спомагат за решаване на проблема с производствата с ниска добавена стойност?Оказва се, че аутсорсинг компании като Хюлет-Пакард Глоубъл Деливъри България Сентър ЕООД плащат за заплати и осигуровки много повече, отколкото Солвей Соди АД, Стомана Индъстри АД или Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД.Аутсорсинг компанията все още не е публикувала отчета си за 2010 г., но още през 2009 г. е платила 35,6 млн. лв. за 1 214 служители, а чрез партньорски фирми към нея са работили още 720 души, за които би платила още 21 млн. лв., ако плаща същите заплати като на своите 1 214 служители. За външни услуги дружеството е платило 33,3 млн. лв. през 2009 г., сред които са и разходите за партньорските фирми. Може да приемем, че компанията е платила за персонал общо около 56 млн. лв.

За сравнение, през 2010 г. Солвей Соди АД е платил на персонала 19,4 млн. лв., Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД е с 22,4 млн. лв. разходи за персонал, а Стомана Индъстри – с 14,3 млн. лв.Хюлет-Пакард Глоубъл Деливъри България Сентър ЕООД е близо до разходите за заплати на Мобилтел АД (74 млн. лв.) и дори Лукойл Нефтохим Бургас АД (78,5 млн. лв.).Аутсорсинг компанията обаче има само 90 млн. лв. продажби годишно, спрямо 1,1 млрд. лв. за Мобилтел АД и 5,35 млрд. лв. за Лукойл Нефтохим Бургас АД, което сравнено с разходите за персонал показва големия дял на добавената стойност в тази компания.

Друга голяма аутсорсинг компания, а именно САП Лабс България ЕООД, плаща за персонал 25,1 млн. лв. през 2010 г. при общи продажби за 38,5 млн. лв., или 65,2% дял на разходите за персонал, тоест дял на разходите за персонал с 40 пъти по-голям от 1,5-1,6% при Нефтохим или Стомана Индъстри АД.Подобен висок дял на разходите за персонал имат и Мусала Софт ООД (59,4%), Сирма Солюшънс АД (43,9%) и Информационно обслужване АД (46,63%).Всички тези софтуерни компании са в София, което е една от причините за по-високия стандарт на населението в столицата.Сравнително по-висок дял на разходите за персонал има и в туризма, като при Албена АД делът е 16%, или 12,7 млн. лв. за 2010 г.Транспортните фирми Сомат АД и Дискордиа АД имат съответно 12% и 6,75% дял на разходите за персонал.

Възобновяемата енергия от вятър определено не е сред дейностите с голям дял на разходите за труд и съответно на добавената стойност, като например Калиакра Уинд Пауър АД е платила 238 хил. лв. за заплати и осигуровки през 2010 г., или едва 2,11% от реализираните 11,3 млн. лв. приходи от продажба на електроенергия.Аутсорсингът, освен програмиране и кол-центрове, включва също така изпълнението на архитектурни и други инженерни услуги, както и на маркетинг и консултантски услуги за чужбина.Разбира се, голяма част от ползата за местната икономика идва по линия на плащания на данък печалба, както и по линия на създадените работни места при доставчици на стоки и услуги.Но големите разходи за персонал са едновременно резултат и причина за по-висока квалификация на работещите.

http://www.investor.bg/