Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Обама и републиканците се спазариха за дълга, доларът тръгна нагоре

Президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на републиканците в Конгреса са постигнали историческо споразумение, което предвижда вдигане на тавана на дълга в замяна на намаляване на бюджетния дефицит чрез орязване на повече от 2 трилиона долара в дългосрочен план, съобщи „Асошиейтед прес“. Обама обяви споразумението на пресконференция в Белия дом.Споразумението, постигнато между лидерите на демократите и републиканците в двете камари на Конгреса на САЩ, предвижда увеличаване с 2,1 трилиона долара на сегашния таван на държавния дълг от 14,3 трилиона долара, съобщи „Франс прес“, като се  позовава на пожелал анонимност американски представител. Съгласуваният пакет от мерки ще позволи на правителството да изпълнява финансовите си задължения до края на 2012 г.

Предвиденото поетапно съкращаване на бюджетните разходи на обща стойност 2,5 трилиона долара включва намаляване на разходите за отбрана с 350 милиарда долара за 10 години, е посочил същият източник.Сенатът на САЩ може да гласува още в понеделник постигнатото тази нощ след тежки преговори компромисно споразумение за вдигане на тавана на държавния дълг и избягване на неплатежоспособност,  съобщил източник от Конгреса, цитиран от „Ройтерс“. Неназованият източник казал, че споразумението ще бъде представено за разглеждане от Сената, след като бъде обсъдено от сенаторите на двете партии.Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър съобщи, че комисията ще трябва да представи предложенията си до 23 ноември, а гласуването в двете камари на Конгреса да стане до 23 декември.

Пазарите реагираха на новината за постигнатото споразумение.

В Токио стойността на долара се покачи спрямо йената. В САЩ основните борсови показатели се повишиха. Барак Обама посочи в изявлението си, че в резултат на постигнатото споразумение финансирането на вътрешни програми ще спадне на най-ниското си равнище от времето на президента Дуайт Айзенхауер, но все пак ще позволи създаване на работни места и инвестиране в области като образованието и научните изследвания.Обама каза също, че въпреки възраженията на някои републиканци най-богатите американци и най-големите корпорации трябва да бъдат помолени да дадат своя принос за регулирането на дефицита, като се откажат от някои данъчни привилегии.Президентът призна, че споразумението не е идеално, но най-важното е, че позволява да се избегне дефолт и гарантира, че страната няма да изпадне в подобна криза в следващите шест, осем или дванадесет месеца.

EkipNews.bg