Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Заковават бюджетите на болниците

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заковава бюджетите на болниците да бъдат постоянни до края на годината. Те ще са от типа на т.нар. задължителни прогнозни и ще се формират на базата на лекувани пациенти, както бе експериментирано в последните три месеца. Това реши Надзорният съвет на касата на свое извънредно заседание, съобщиха от финансовата институция. Така лечебните заведения няма да остават без пари в края на всяко тримесечие, тъй като за всеки месец ще получават толкова средства, колкото са им били необходими за лечението на болните в предишния. След всеки трети месец обаче бюджетите на болниците могат да бъдат преразгледани и там, където има доказана необходимост, ще бъдат увеличени са решили още надзорниците. Директорите на болниците имат възможността да прехвърлят средства от месец в месец или от тримесечие в тримесечие, в зависимост от дейността и нуждите на лечебното заведение. Отделно от тези бюджети здравната каса пое разходите по клиничните пътеки за раждане и грижа за новородените. НЗОК ще заплаща за раждания отделно от прогнозните бюджети. Средствата за тях вече ще бъдат отделени от прогнозните бюджети на болниците. По този начин в акушеро-гинекологичните болници, клиники и отделения ще бъдат осигурени по-спокойни и добри условия на работа, увериха от Надзорния съвет на НЗОК.

По време на заседанието представителите на работодателите Григор Димитров и Евгений Иванов са заявили, че новата методика за разпределяне на средствата за болнична помощ е доказала ефективни резултати за първото тримесечие. Част от оперативния резерв на Националната здравноосигурителна каса също ще бъде използвана за тази цел, са решили още надзорниците. Отблокираните средства, чийто размер ще стане ясен наесен, ще бъдат употребени за плащания на т.нар. безплатни и с огромно намаление лекарства, които се отпускат на тежкоболните и на практика са за сметка на касата. През месец юли здравната каса е изплатила повече от 156,3 млн. лева на договорните си партньори, без да закъснява с плащането за пореден месец, отчетоха още от финансовата институция. От тях 103,6 млн. лева са приведени на болниците. Отделно 300 800 лева са били отпуснати за акушерска помощ на здравно неосигурени жени.Близо 20 млн. лева е превела НЗОК на аптеките. Личните лекари са получили 13,7 млн. лева, специалистите – почти 13,5 млн. лева, а лабораториите – над 5,1 млн. лева. Парламентът ще разглежда резерва на касата на 2 септември. Депутатите ще разискват по въпроса дали е било целесъобразно да бъдат прехвърлени 1,4 млрд. лв. от НЗОК във фискалния резерв.

Привеждат още пари на докторите от днес

Специалистите от извънболничната помощ от днес започват да си получават сумите от НЗОК за юни, съобщиха от финансовата институция. Парите са приведени на районните каси още в петък, а от днес те ще се разплащат с джипитата и лекарите специалисти от диагностично-консултативните центрове и частните медицински центрове, които работят по договори с НЗОК. 13 760 630 лв. са преведени за личните лекари и 13 494 587 лв. за специалистите. За извършени медико-диагностични дейности на лабораториите са преведени 5 151 559 лева.

Monitor.bg