Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Във Варненско пият на корем „лековита“ вода, пълна с нитрати

„Лековитата“ изворна вода, която събира младо и старо пред чешмите с десетки туби за пълнене, не е много здравословна и дори може да се окаже доста вредна. Някои от чучурите, известни с „лечебната“ си сила, са замърсени с нитрати или са установени отклонения по микробиологични показатели. Потвърждават го и данните от изследванията на водата, извършени от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна. На текущ контрол за качеството на водата подлежат 45 обществени местни водоизточници във Варненска област, които традиционно се ползват от населението на съответните общини за пиене и водоналиване. Те се изследват 4 пъти годишно по микробиологични показатели и 2 пъти годишно по химични показатели. Водата трябва да отговаря на изискванията на определени показатели, записани в нормативен документ.

По данни на инспекцията само за първото шестмесечие на 2011 г. са установени отклонения от допустимата стойност за нитрати – 45 мг/л, в 6 населени места. Това са Провадия – Миркова чешма и Хаджийска чешма; с. Каменар – известна като чешмата до казана; с. Ветрино – Горчивата чешма; с. Дюлино, община Бяла – местна чешма; с. Горен Близнак, Авренско – местна чешма и кв. „Аспарухово“, във Варна – чешма до Техникума по текстил и чешма на ул. „Горна студена“. Най-високото ниво на нитрати е измерено в с. Горен Близнак – 275 мг/л, при допустими 45 мг/л, и в с. Дюлино – 220 мг/л. Това означава, че нитратите са около 6 пъти повече.

Освен „лечебна“ вода, бъкана с нитрати, за шестмесечието инспекторите от РЗИ са установили и отклонения по различни микробиологични показатели на водата от чешмите в 4 населени места. Това са с. Гроздьово – местна чешма „Галипов кладенец“; с. Горен Близнак – местна чешма; с. Горен чифлик – Лековитата чешма, и кв. „Аспарухово“ – Пеньова чешма.За установените несъответствия са издадени предписания до кметовете на общините за поставяне на табели на съответните водоизточници, че водата не е годна за пиене. Проблем обаче кметовете срещали и с поставянето на табелите, които масово се крадели. Така жителите пиели от водата, защото табелите всъщност липсвали.

Добра новина за живеещите във Варненска област е, че поне минералната вода, стичаща се от чучурите, не е замърсена. РЗИ – Варна, контролира 4 обществени минерални чешми, за които досега не са открити нередности. Те се намират пред дом „Младост“, пред входа на „Багра“ в район „Аспарухово“, на площад „Екзарх Йосиф“ и чешмата под Аквариума.Лабораторни изследвания се извършват всяко тримесечие, като водата се изследва по химични и микробилогични показатели. През първото шестмесечие на 2011 г. не са установени отклонения от хигиенните норми, с изключение на наднормено съдържание на амоний – показател, който е „генетично“ обусловен, т.е. традиционно се съдържа във всички минерални води във Варненския регион.

http://www.chernomore.bg/