Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Доставките на битум от Бургас спряха, вносният е на по-високи цени

Магистрала „Тракия“ поскъпва! По-скъпи стават и изграждането и ремонтите на всички останали магистрали, държавни и общински пътни артерии.Причината – от петък доставките на битум от „Лукойл Нефтохим Бургас“ напълно спряха. Това съобщи инж. Цветан Цонев, главен изпълнителен директор и заместник-председател на Съвета на директорите на „Трейс Груп холдинг“ АД.Вече внасяме всичко, коментира Цонев и уточни: „Става дума не само за битума за производството на асфалт, но също и мазут за осигуряване на технологичния цикъл на асфалтовите бази, както и дизеловото гориво за работата на цялата пътностроителна техника. В момента внасяме битум от Солун и от Кавала в Гърция, от Румъния и Унгария“. Откъдето сварим, оттам внасяме, но логистиката е трудна, а транспортните разходи са големи и значително оскъпяват битума и горивото, обясни Цонев. Оскъпяването става значително особено когато доставките идват не от Гърция, а от по-далеч, например от Унгария, коментира Цонев. Това са 1000 км, а не 250-300 км като от Солун. Така битумът и горивото се оскъпяват с около 130-150 лв. на тон само заради превоза от по-далечно разстояние, изчисли шефът на „Трейс Груп холдинг“ Цонев.
На практика оскъпяването на битума и горивата от внос води до изтичане на огромен финансов ресурс в чужбина, тъй като българските пътностроителни фирми нямат собствени цистерни за превоз на битум и горива. Реално ние осигуряваме доста работа на чуждестранни превозвачи, тъй като българските не могат да се оправят, коментира Цонев. Работим основно с гръцки и румънски превозвачи, допълни той.Следователно от кризата с „Лукойл“ печелят не само рафинериите в съседните страни, но и чуждестранните автомобилни превозвачи.

Ние тепърва ще преценим дали ще отправим някакви финансови претенции към възложителя на изграждането на магистрала „Тракия“ и останалите пътни обекти, тъй като все пак това не е нормална ситуация, заяви Цветан Цонев. Все пак тази извънредна ситуация си е чист политически риск, който в целия свят се признава като риск на възложителя, обясни той. Имам предвид Агенция „Пътна инфраструктура“, с която имаме подписани договори, обясни Цонев. Ще преценим – ако става въпрос за загуби 20-30 хил., най-много за 50 хил. лева, разбира се, че няма да се занимаваме. Но ако кризата с „Лукойл“ се задълбочи и извънредните ни разходи нараснат със стотици хиляди или милиони левове, разбира се, ще предявим претенции към Агенция „Пътна инфраструктура“, заяви Цонев.Най-големият обект, по който работи „Трейс Груп холдинг“, е Лот 2 на автомагистрала „Тракия“, който гълта сериозно количество битум. Фирмите от холдинга работят по още множество по-малки обекти за рехабилитация на пътищата по програмите ОП „Регионално развитие“ и „Транзитни пътища 5“ и по текущ ремонт на общинската пътна мрежа в областите София, Бургас, Ст. Загора, Ловеч, Ямбол, Смолян и др.

От “Хидрострой” Варна заявиха за репортер на briz15.com, че засега нямат затруднения със запасите на битум. Разчитат на алтернативите на доставчика.

standartnews.com